„O să facem”. Trei spitale noi ar urma să fie gata în 2026, anunță primarul Emil Boc
Consiliul local a aprobat astăzi planul urbanistic zonal pentru spitalul de pediatrie monobloc, un proiect al Consiliului județean pe un teren din intravilanul municipiului Cluj-Napoca.
“Felicit Consiliul județean și în egală măsură proiectanții pentru calitatea actului arhitectural și pentru soluțiile oferite, unice în România”, a spus primarul Emil Boc. Arhitecții care au proiectat noul spital sunt spanioli și au câștigat concursul de soluții organizat de Consiliul județean.
Cu acest prilej, Emil Boc a trecut în revistă unitățile medicale ce urmează să se construiască în Cluj-Napoca în următoarea perioadă. Vorbim mai întâi despre centrul multi-transplant de pe strada Victor Babeș și despre spitalul regional de urgență, unde Consiliul județean este partener cu Guvernul României. “Va fi gata în 2026”, a anunțat primarul Clujului. Având în vedere că despre spital se vorbește din 2004 și că deocamdată nu s-a mișcat nicio brazdă de pământ pe amplasamentul din Florești, să ne fie iertat scepticismul referitor la momentul finalizării.
Totuși, să consemnăm că toate aceste spitale noi fac parte din obiectivele acceptate prin Planul național de redresare și reziliență și că, teoretic, vor exista fonduri pentru edificarea lor. Iar termenul convenit cu Bruxelles-ul este 2026.
Investițiile în sănătate enumerate de primar cuprind însă și alte spitale: centrul de neurochirurgie de pe strada Pasteur, pe care Primăria îl susține cu fonduri din bugetul local, dar și centrul de excelență în domeniul cancerului, care face parte din proiectul de mari dimensiuni din Borhanci (alături de complexul de natație, de hub-ul educațional și de un parc).
Revenind la spitalul de copii, acesta se va întinde pe 11 hectare, chiar lângă viitoarea centură metropolitană. Ar urma să aibă 510 paturi și 1.288 de angajați, dintre care 499 de medici (196 definitivi și 303 rezidenți). Aproape un medic la un pat. Vor fi 12 secții, va exista și un centru de cercetare în domeniul pediatric. Se vor construi trei corpuri de clădire și se va amenaja un heliport.
În momentul de față, secțiile Spitalului clinic județean pentru copii funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație.