O misiune și o pasiune. Ferma cu produse ecologice de la Țopa

Autor  admin   în       1 year în urmã     2503 Vizualizări.  

Să faci agricultură ecologică nu este cel mai simplu lucru din lume. Eforturile sunt mai mari și nu se reflectă întotdeauna în bilanțurile financiare.

Altfel spus, e și o misiune, și o pasiune. Noi am mers până la Țopa, județul Mureș, ca să găsim pasiunea pentru agricultură organică în stare pură. Vă invităm să vizitați alături de noi ferma familiei Cismaș.

„Scopul nostru principal a fost să reînnodăm legătura cu practicile tradiționale, cu practicile strămoșilor noștri, să înțelegem procesele, să înțelegem cum să ne dezvoltăm în armonie cu pământul. Am învățat că fără pasiune nu putem clădi nimic și că avem nevoie de răbdare, avem nevoie să atragem și implicăm tinerii”, a spus Daniel Cismaș.

Fotografia lui Daniel Cismaș apare în dex la cuvântul „hărnicie”. Glumim, desigur, însă Daniel nu stă o clipă, de dimineață de la cinci până seara. Este când la legume, când la găini, când la vaci. Face agricultură ecologică pentru că așa simte. Din păcate, simte și că statul român nu îi sprijină pe cei care produc legume bio.

„Nu există o strategie foarte concretă a statului de a susține cu pârghii, mijloace și cu tot ce este necesar, într-un cadru legal, ca agricultura bio să devină competitivă și sustenabilă economic”, a mai afirmat Cismaș.

Familia Cismaș și-a făcut un renume pentru culturile sale, pentru determinarea cu care s-a dedicat agriculturii bio și pentru că primește anual sute de elevi în vizită. Produsele „Bunătăți de la Tincuța” se vând ca pâinea caldă și la Sighișoara, cel mai important oraș din zona.

„Mă impresionează când ne spun oamenii ‘ce gust au castraveții, ce proaspeți sunt’ sau alții zic ‘ne rugăm la Dumnezeu să vă dea sănătate, să veniți cât mai mult timp cu produse’ și pentru mine acesta este un impuls să merg mai departe”, mărturisește Tincuța Cismaș.

Ferma de la Țopa face parte din proiectul european de cercetare Food Levers, în care sunt asociate opt universități din Europa. Partenerul român este USAMV Cluj.

„Acest mod de a produce hrană, pe lângă faptul că produce alimente sănătoase, cu un conținut nutritiv ridicat, respectând bineînțeles principiile agriculturii ecologice, păstrează un mediu sănătos, favorizează biodiversitatea, Contribuind la calitatea vieții și la sănătatea noastră, a tuturor”, a explicat Adrian Gliga, cercetător la USAMV Cluj. 

Food Levers își propune creșterea gradului de conștientizare și stimularea schimbării, respectiv răspândirea cunoștințelor între fermieri cu privire la practicile inovatoare și durabile de producție a alimentelor organice. Această lucrare este susținută de un grant al Autorității naționale pentru cercetare științifică și inovare română, în cadrul PNCDI III.

Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina web a proiectului, foodlevers.org.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.