O întreagă divizie se mută la Primărie. Emil Boc a văzut asta la Boston

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1253 Vizualizări.  

Primăria a anunțat astăzi că Centrul de inovare și imaginație civică (CIIC), condus de Ovidiu Cîmpean, care s-a transferat între timp pe o poziție de secretar de stat la Ministerul fondurilor europene, se reorganizează. Marea noutate va integrarea Diviziei de inovare urbană (DIU) care funcționa în cadrul Centrului cultural clujean (CCC).

Sub sloganul „Imaginăm viitorul orașului!”, CIIC își extinde activitatea pentru a integra procesele și lecțiile învățate împreună cu DIU, în perioada 2017-2021, sub coordonarea unui Board format din reprezentanţi ai comunității locale și actori cheie care au fost implicați în dezvoltarea proiectelor-pilot din cadrul DIU și CIIC, se arată în comunicat.

Prezența Diviziei de Inovare Urbană în board nu va fi remunerată.  „Board-ul CIIC are rol consultativ. Acesta va fi reales o dată la doi ani, orice persoană interesată fiind binevenită să candideze pentru o poziție în cadrul doard-ului”, informează CIIC.

Ideea unei divizii de inovare urbană pluri-disciplinare a fost preluată de la Boston, unde a mers o delegație a Primăriei în urmă cu câțiva ani. Divizia de la Boston a sprijinit Primăria de acolo să ia măsuri diverse, multe în ceea ce privește problemele de trafic.

Probabil cel mai important proiect al DIU a fost Pactul de mobilitate. „Pactul de Mobilitate (2017-2018) a reunit o echipă interdisciplinară formată din cercetători în domeniul datelor, academicieni, companii de tehnologie, reprezentanți ai administrației publice și ai ONG-urilor, pentru a înțelege mai bine cum pot fi folosite datele pentru a dezvolta proiecte civice și parteneriate strategice. Rezultatele Pactului au dezvăluit informații importante despre fluxurile de navetiști din oraș și au creat cadrul pentru dezvoltarea unor posibile acțiuni viitoare care ar putea fi puse în aplicare de diverse părți interesate care se ocupă de mobilitatea urbană”, se precizează într-o prezentare a Centrului cultural clujean. Din păcate, problemele din trafic nu s-au rezolvat odată cu acest pact.

Câteva dintre activitățile principale ale CIIC, în noua formă de organizare, vor fi:

1. Consultări publice și mecanisme de guvernanță participativă. Din 2017, CIIC organizează dezbateri publice cu privire la diferite proiecte ce țin de dezvoltarea orașului Cluj-Napoca. Începând cu luna septembrie 2022, cu sprijinul noului Board CIIC aceste consultări publice vor include metode noi, interactive de dezbatere.

2. Cooperări cu mediul universitar și privat. CIIC își propune să adune, în continuare, toate energiile pozitive ale orașului într-un cadru organizat în care aceste idei să poată fi analizate și dezbătute alături de experți din mediul universitar și privat.

3. Cooperări internaționale. Cu sprijinul Board-ului, echipa CIIC va dezvolta mecanisme de cooperare internațională clare cu orașe și rețele de orașe la nivel european și mondial, pentru schimburi de experiențe, bune practici și colaborare.

4. Concursuri internaționale de soluții pentru proiectele orașului.Primăria Cluj-Napoca continuă parteneriatul cu Ordinul Arhitecților din România pentru derularea concursurilor de soluții și identificarea celor mai bune proiecte pentru spațiul public clujean, printr-o procedură validată și în baza unor criterii de selecție la standarde europene.

5. Fondul de Inovare și Experiment (FIX Cluj) și burse pentru proiecte de imaginație civică și cercetare. FIX Cluj este rezultatul unui proces de co-design al ecosistemului de inovare clujean și este unul dintre proiectele menite să încurajeze și să dezvolte resursa umană din oraș în domeniul antreprenoriatului inovator.

6. Acțiuni suport pentru implementarea Misiunii Comisiei Europene ”100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Board-ul CIIC va iniția și propune proiecte care vizează atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2030.

7. Transpunerea la nivel local a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în programe de investiții și proiecte. Cu ajutorul Board-ului, echipa CIIC se va asigura de integrarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în politicile publice locale, sprijinind implementarea proiectelor verzi ale orașului.

8. Consiliul Consultativ de Tineret. Board-ul CIIC va susține mecanismele de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor și elaborarea de politici publice pentru sectorul de tineret. De asemenea, Board-ul CIIC va sprijini implementarea planului de actiune pentru tineret „Cluj for Youth 2030”, ce îmbină o serie de proiecte de la nivel urban și metropolitan.

„Board-ul CIIC rămâne deschis pentru membri noi care doresc să se implice în proiectele de inovare ale orașului și în activitățile CIIC, precum și unor noi parteneriate cu mediul universitar, societatea civilă și mediul privat”, se mai transmite în comunicat.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.