O femeie din Florești l-a învins în instanță pe „comandantul” Horia Șulea și Poliția Locală

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Floreștiul a arătat, anul acesta, ca un teritoriu din Coreea de Nord.

Primarul a trimis Poliția Locală să îi amendeze pe cetățenii care au formulat critici la adresa sa. O să vedeți, sunt lucruri de bun simț. Nu l-a făcut „cretin” sau „caraghios”, nici măcar „penal”.

Iulia Ungureanu este un exemplu. Un altul este Edmond Kreibik. Doamna Ungureanu a reușit, ieri, să câștige în instanță. În prima, dar este un caz pe care nu îl poate pierde. Amenda a fost anulată, urmează să i se restituie și banii, plus cheltuielile de judecată.

„În data de 30 martie 2020 eram amendată de către Poliția Locală a Comunei Florești județul Cluj pentru “lezarea demnității primarului“ printr-o postare pe Facebook. În 2 septembrie 2020, instanța anulează procesul verbal de contravenție și dispune restituirea către mine a amenzii și obligă intimata la plata cheltuielilor de judecată, cu drept de apel în termen de 30 zile. (…) Eu voi rămâne în continuare un cetățean pro-activ în comunitatea în care trăiesc, cu mențiunea că sunt adepta dialogului civilizat. Democrația reprezintă pentru mine mai mult decât alegeri libere, iar participarea cetățenilor nu trebuie să se limiteze doar la vot. Esența guvernării democratice este cu, despre și pentru oameni. Cetățenii au dreptul să se implice în viața social-politică, să vină cu propuneri, soluții, să fie consultați, să candideze, dar și să conteste deciziile aleșilor sau să critice persoanele ce dețin funcții publice atunci când se pun în discuție chestiuni de interes public”, este o parte din mesajul transmis de Iulia Ungureanu, după victoria de la judecătorie.

Iată ce unde a pornit totul. Iulia Ungureanu îi scria pe Facebook lui Șulea, în 25 martie 2020, că nu a avut nicio reacție după ordonanțele militare. Și că, în loc să comunice despre pandemie, postează despre o asfaltare. Conform legii, „primarul ia măsuri pentru prevenirea sau gestionarea situațiilor de urgență”. Practic, Horia Șulea a fost deranjat că i s-a cerut să își facă treaba.

Comandantul părăsește ultimul nava, domnule primar. Dvoastră ați părăsit-o primul!
În vremuri de criză și urgențe se vede și mai bine caracterul omului și capacitatea liderului de organizare și de decizie și viteză de reacție. Ultima informare a Primăriei Florești este din data de 18 martie 2020. Între timp, avem emise și în vigoare două ordonanțe militare, care presupun restricții și interdicții drastice, presupun obligații pentru noi și pentru primărie. Între timp, ați emis o hotărâre a comitetului pentru situații de urgență Florești, una dintre restricții era interzicerea accesului în parcurile de joacă.
Când ai aproape 70.000 suflete de protejat, asta mi se pare dovadă crasă de nepăsare și lipsă de profesionalism și egoism. În situații de urgență să lași omul neinformat. Mai importante au fost pozele de campanie cu cârpeala-asfaltare a unui drum… Un mare eșec.
Domnule primar, ați făcut evidența cu persoanele peste 65 ani? Și dacă nu sunt înregistrate la primărie, cum să se descurce?! Dacă avem persoane venite de o săptămâna și ceva în localitate?! Dacă avem alte persoane care au probleme medicale și nu se pot deplasa?! De ce nu avem un anunț și un număr de telefon de contact?!

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.