O doamnă a avut nevoie de cască de protecție în Primărie. „Am căzut în baie, care nu e adaptată corect”

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã  

O doamnă care se deplasează în scaunul cu rotile a participat la ședința Consiliului local, săptămâna aceasta, unde a adus în discuție problemele foarte grave pe care le întâmpină cei cu dizabilități locomotorii la Cluj.

Andreea Agape și-a vărsat oful efectiv în ședința CL și cu un tupeu sănătos a povestit ce probleme a avut atunci când a vrut să circule cu mijloacele de transport în comun ale CTP, dar și ce i s-a întâmplat în toaleta Primăriei, care nu e amenajată corect pentru persoanele cu dizabilități. Le luăm pe rând. 

Probleme cu șoferii CTP

„Sunt o persoană cu dizabilități de gradul I și de câte ori încerc să urc în autobuz, că în tramvai nici nu se pune problema, trebuie să mă duc la șofer și să-l rog să lase jos autobuzul să pot urca. Se uită așa la mine cu o figură de parcă mi-ar spune <hai că-ți fac o favoare>… Alții îmi spun că nu pot lăsa autobuzul jos, că e prea vechi. De fapt, se poate pune trapa aceea. Și de gura lumii din autobuz, mă ajută să intru. Dar foarte greu mă deplasez prin Cluj, nu există locuri speciale pe care să poată urca cei cu mobilitate redusă. Eu am o distrofie musculară, abia îmi mișc picioarele, trebuie să mă rog de oameni să mă împingă în autobuz, iar alții să mă ajute când cobor. Aaa, da, sunt unii șoferi care nici nu mă așteaptă, pleacă de cum mă văd în stație. Cum se poate așa ceva?”, a reclamat doamna Andreea Agape.

Liviu Neag: „Șoferii au obligația să coboare autobuzul pentru persoanele cu dizabilități”

Prezent în ședința Consiliului local, Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca, a încercat să dreagă busuiocul, cum spune o vorbă românească, afirmând că „ne preocupă acest aspect” și că „șoferii au obligația să coboare autobuzul în asemenea situații”.

„Paradoxal, chiar săptămâna trecută am fost lăudați în presa locală datorită faptului că șoferii CTP ajută persoanele cu dizabilități. Să știți că 95% din mijloacele de transport în comun sunt cu podea joasă. Nu există răspunsul ‘nu vor’. Au această obligație pentru persoanele cu dizabilități. Dacă nu, sunt pedepsiți aspru. Se iau măsuri până la desfacerea contractului de muncă”, a explicat directorul CTP, Liviu Neag.

Viceprimarul Dan Tarcea a încercat să încheie cât mai repede acest subiect și i-a recomandat directorului Neag să facă o ședință cu toți șoferii și vatmanii companiei, în care să le aducă la cunoștință problema ridicată de doamna Neag.

„Am căzut în baia primăriei”

A altă problemă ridicată de Andreea Agape privește chiar Primăria Cluj-Napoca. Doamna a relatat că s-a mutat de la Iași la Cluj, iar în zona în care stă, pe strada Republicii, trotuarul e în trepte. „N-am nicio șansă să trec, așa că trebuie să cobor cu scaunul rulant pe stradă. De exemplu, dacă am de mers la spital sau să cumpăr ceva, să zicem, trebuie să am asistentul lângă mine, că autobuz nu este în zonă. Nu știu ce e de făcut”, a mai reclamat doamna Agape. Care a continuat cu celelalte probleme întâmpinate în viața de zi cu zi la Cluj.

„Altă chestie: cei cu dizabilități fizice au mult mai multe nevoi materiale, și aici mă refer la transport, pentru că efectiv nu se pot mișca. Eu, de exemplu, plătesc taxiuri pentru că primăria nu mi-a asigurat o mașină o dată sau de două ori pe lună ca să mă duc să-mi plătesc utilitățile, să merg la spital, să-mi iau insulina, să-mi iau rețetele sau să merg la clinicile unde sunt programată. Am vorbit cu cineva dintr-o direcție din primărie și mi-a spus că eu n-am acces la așa ceva. Și mai e ceva, domnule viceprimar: băile publice! Sunt cumplite! Adică nu sunt, sau dacă sunt, nu-s adaptate nevoilor celor cu dizabilități. Eu port cu mine o cască de protecție în cazul în care cad. Trebuie să vă spun asta: la primărie când m-am interesat de transport am stat vreo două ore, iar la un moment dat am avut nevoie la baie. Mă refer la baia dinăuntrul primăriei, nu la cea din curte, că aia e bună, dar închide la ora 4:00. Vă spun că am căzut în baie! Noroc cu această cască. Cele două bare nu sunt atașate cum trebuie în baia dumneavoastră de la primărie”, a mai spus aceasta.

Câte o baie în fiecare cartier

Andreea Agape a propus, la finalul intervenției, ca în fiecare cartier al Clujului să fie amplasate câte o baie pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, iar acestea să primească fiecare un card pentru acces. „Mă ofer voluntar să vă fac sesizări în tot orașul unde nu sunt rampe la nivel public”, a mai transmis Andreea Agape.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat, la rândul său, că a înțeles toate problemele ridicate și le-a cerut angajaților din primărie să controleze toate toaletele publice din oraș și să remedieze situația acolo unde se impune. În Cluj sunt 12 toalete publice cu autocurățare.

About