Nu vrei să pleci, te obligăm! Rector clujean suspendat de instanță: nu avea dreptul la al treilea mandat!

Autor  Ionel Lespuc   în       3 saptãmâni în urmã     1741 Vizualizări.  

Situație inedită la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Rectorul Cornel Cătoi, aflat la al treilea mandat, a fost suspendat din funcție de Secția mixtă de contencios administrativ și fiscal, de conflicte de muncă și asigurări sociale. Decizia este executorie, trebuie pusă în practică imediat. Senatul USAMV poate ataca însă acest verdict și cu siguranță că o va face.

Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 850/12.01.2024 şi Hotărârii nr. 2729/07.02.2024 emise de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond„, se arată în sentința civilă numărul 1590/2024, pronunțată astăzi.

Validarea candidaturii și a victoriei în alegeri a lui Cătoi au fost atacate în instanță de cinci dintre profesorii USAMV, contracandidatul său de la alegeri, Leon Muntean, dar și Radu Constantinescu, Vasile Florian, Adrian Oros și Daniel Cocan. Pe fond, procesul continuă.

Senatul Universității va avea o decizie interesantă de luat. Va trebui rapid să numească un rector interimar, iar apoi va trebui să se pregătească de noi alegeri. Am discutat cu președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca, profesorul Dan Vodnar. „Nu am primit încă o comunicare oficială. Când o vom primi, vom decide în Senat ce este de făcut. Noi suntem cu toții profesori, vom avea nevoie de consiliere juridică. Eu, de exemplu, sunt profesor de știința alimentului”, a spus Vodnar.

Verdictul de astăzi este istoric. După intrarea în vigoare în septembrie 2023 a noii legi a educației, rectorii cu două mandate au văzut portița spre altele două, considerând că legea le resetează. Ei bine, sentința tribunalului pune cel puțin unul dintre acești rectori în logica firească a lucrurilor. De acum, unii dintre rectori se vor gândi de două ori înainte să se prindă cu ambele mâini de scaunele lor.

Se constată că dispoziţiile din legea educaţiei naţionale în vigoare în perioada în care intervenientul Cornel Cătoi şi-a exercitat primele două mandate de rector, de câte 4 ani fiecare, sunt identice dispoziţiilor legale în temeiul cărora a candidat pentru al treilea mandat, în sensul limitării numărului de mandate al rectorului instituţiei de învăţământ superior la două, diferind numai durata reglementată a mandatului de rector. În aceste condiţii, nu poate fi primită interpretarea potrivit căreia prin interzicerea candidării pentru al treilea mandat, noua lege s-ar aplica cu titlu retroactiv, cât timp norma legală are aceeaşi formă în ambele acte normative.

Prin urmare, instanţa apreciază că asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură actele administrative de avizare a candidaturii şi validare a alegerii domnului Cornel Cătoi pentru al treilea mandat de rector al universităţii planează o îndoială serioasă, care se circumscrie unui caz bine justificat de suspendare a executării actelor până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la cererea de anulare., se mai arată în sentință.

 

About