Nu toți sunt fericiți la Cluj. Cunoscut arhitect: „Dezvoltarea nu are numai avantaje”

Autor  admin   în       1 year în urmã     2170 Vizualizări.  

Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, cunoscutul arhitect clujean Eugen Pănescu a fost întrebat cum vede în acest moment dezvoltarea Clujului. Realizatorul emisiunii a făcut referire, la începutul discuției, la interviul acordat de către Eugen Pănescu în august 2022 revistei Scena9, care a bulversat lumea urbaniștilor și arhitecților din România și i-a șocat pe cititori. 

CITAT

„Clujul a făcut salturi mari economice și demografice. Iar asta bineînțeles că a dus la o atractivitate mai mare, dar și la o creștere de prețuri care nu poate fi susținută. Și din cauza asta, o foarte mare parte a populației trăiește sub pragul sărăciei, având în vedere ce procent din venitul lor lunar cheltuie pe locuințe”.  

Eugen Pănescu, Scena9

Vezi întreaga emisiune de la Napoca LIVE mai jos:

Clujul, un arc comprimat pe vremea primarului Funar

„Clujul, ca o metaforă, a fost în anii în care primăria era condusă de domnul Funar, ca un arc comprimat. Arc care, după sfârșitul mandatelor foarte lungi și numeroase ale dânsului, a sărit, iar lumea a fost extrem de bucuroasă. Iar arcul continuă să sară și face valuri, valuri și valuri… Și toți am fost bucuroși de dezvoltarea Clujului, de felul în care a ieșit din amorțeală, din toate tipurile de amorțeală.

Încă ne bucurăm, iar eu mă bucur de asta în continuare. Dar trebuie să fim conștienți că situația Clujului, geografică, topografică, economică, socială și așa mai departe produce și dezavantaje. Și întotdeauna, în orice oraș (de acest fel – n.r.), în orice țară, dezvoltarea nu are numai avantaje.

Iar opiniile sunt foarte diferite, ceea ce e foarte bine: unii se bucură (de dezvoltare – n.r.), alții sunt dezavantajați. Eu cred că e OK, nu trebuie să ne luptăm cu toți deodată că nu ajungem nicăieri”, a explicat Eugen Pănescu, fiul unui foarte cunoscut arhitect al Clujului, Eugeniu Pănescu (foto jos).

Realizatorul emisiunii: Unii dintre cei care s-au născut în Cluj aveau un confort înainte de boom-ul ăsta imobiliar, dar odată cu apariția IT-iștilor și a celor care câștigă peste medie au constatat că le-a fugit Clujul de sub picioare. Ce părere aveți?

Eugen Pănescu: E îndreptățită linia asta de păreri și consistentă, deopotrivă. Indiferent că unora li se pare un avantaj, altora, nu, avem în comun un mare avantaj: faptul că aceste chestiuni se discută. Se discută în administrație, în media, pe platformele sociale, peste tot… De 20 de ani, se discută despre dezvoltarea Clujului. Acest subiect nu lipsește de pe agenda zilnică a clujenilor. Este un avantaj enorm! Și nu știu dacă ne dăm seama de asta.

Realizatorul emisiunii: Cei 20 de ani de care vorbiți se suprapun cu perioada de când primăria e condusă de Emil Boc. Acesta a spus, de mai multe ori, că Clujul s-a dezvoltat în acești 20 de ani în principal datorită primăriei. Există și o altă școală de gândire, care spune că orașul s-a dezvoltat datorită universităților, mediului de afaceri etc. Adevărul e, poate, undeva la mijloc. Dumneavoastră ce spuneți?

Eugen Pănescu: Atunci când am spus că sunt 20 de ani de când se discută despre dezvoltarea Clujului a fost o referință personală. Nu era o comparație cu mandatele primarului. Sunt 20 de ani de când m-am întors la Cluj din Germania. Revenind la întrebare, eu cred că e un oraș mai sărac cel care poate să arate cu degetul către o singură entitate datorită căruia orașul s-a dezvoltat. (…) Eu aș pune pe primul loc universitatea, prin efectul ei direct și indirect, mai ales, dar și primăria, prin eforturile ei de necontestat de a face lucrurile altfel decât până în anul 2000.

A modelat centrul Clujului 

Arhitectul Eugen Pănescu (46 de ani) este din 2002 partener fondator al biroului de arhitectură și urbanism româno-german Planwerk la Cluj, care a modernizat centrul orașului. E delegat al Ordinului Arhitecților din România (OAR) în Registrul Urbaniștilor din România și în comisia tehnică de urbanism a Primăriei Cluj. Totodată, este cadru asociat al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj pentru proiectare de urbanism și reprezintă OAR în Consiliul Arhitecților din Europa.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.