Nu mai lucrăm de acasă. Cluj-Napoca domină piața închirierilor de spații de birouri în 2024

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     368 Vizualizări.  

Cluj-Napoca a înregistrat o creștere impresionantă în piața de închirieri de spații de birouri în primele nouă luni din 2024, depășind toate celelalte orașe din România, cu excepția Bucureștiului. Conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate, Clujul a generat 82% din suprafața totală tranzacționată la nivel național. Estimările indică faptul că până la sfârșitul lui 2024 volumul va fi de trei ori mai mare comparativ cu cel din 2023.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, suprafața totală de birouri tranzacționată în Cluj-Napoca a crescut cu 153% față de întreaga suprafață închiriată în 2023. Astfel, 40.477 mp de spații de birouri au fost închiriați în oraș, dintr-un total de 49.044 mp tranzacționați la nivel național în afara Bucureștiului. Cele 22 de tranzacții realizate în Cluj reprezintă o parte semnificativă din cele 37 de tranzacții efectuate în toate orașele mari din țară.

„Există o tendință pozitivă în piața de birouri din Cluj-Napoca. Anul acesta, Clujul este pe primul loc, la mare distanță de celelalte orașe. Creșterea a fost robustă, atât pe segmentul închirierilor de spații noi, cât și pe segmentul reînnoirilor de contracte de închiriere, ponderea fiind aproape egală între cele două opțiuni – de mutare sau de păstrare a sediului,” a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors.

Printre companiile care au închiriat spații de birouri în Cluj se numără Orange, care a ocupat 2.000 mp în Hexagon Offices, Banca Transilvania cu o cerere similară de 2.000 mp, și Endava, care a reînnoit un contract pentru o suprafață de 4.300 mp în United Business Center Tower.

Pe lângă Cluj, centrele regionale precum Timișoara și Brașov au înregistrat un număr mai mic de tranzacții, dar cu potențial de creștere. În Timișoara s-au încheiat opt tranzacții cu o suprafață totală de 6.064 mp, inclusiv renegocierea unui contract de 2.000 mp pentru compania SAP în AFI Park. Brașovul a înregistrat doar trei tranzacții, cumulând 1.563 mp, majoritatea chiriașilor optând pentru proiectele Coresi Business Park și AFI Park.

Deși Cluj-Napoca domină închirierile în 2024, piața locală trece printr-o perioadă de reînnoiri și relocări de chiriași, pe măsură ce primele închirieri la cele mai noi clădiri de birouri din oraș ajung la termen. Este de așteptat ca noile livrări de spații de birouri să apară abia în 2026-2027, din cauza amânării unor proiecte autorizate anterior.

Cu toate acestea, 2024 a înregistrat un record pentru închirierile noi din Cluj, cu un total de 19.122 mp tranzacționați în primele nouă luni, comparativ cu 10.452 mp închiriați în tot anul 2023, demonstrând apetitul continuu pentru spații de birouri în acest important centru regional.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.