Nu mai departe de vineri, primarul Clujului, Emil Boc, le cerea românilor să sancționeze Austria pentru că a votat contra țării noastre la Consiliul JAI, unde se discuta aderarea la spațiul Schengen. „Astăzi Austria este Rusia Uniunii Europene. Această țară se comportă în Uniunea Europeană așa cum se comportă Rusia în Europa, în ansamblu”, a spus Boc. Primarul i-a încurajat pe cetățeni să decidă la nivel personal cum să sancționeze Austria și a enumerat situații precum închiderea conturilor la băncile austriece, alimentarea la alte benzinării decât cele din Austria, alegerea unor destinații de vacanță din alte țări.
A trecut doar un weekend. Luni, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat să plătească 5,87 milioane de euro către BCR, bancă deținută de Erste Bank, din Austria, pentru clădirea de pe strada Barițiu nr. 10-12. Cum ar veni, „faceți ce zice popa, nu ce face popa”.
Situația a fost imediat sancționată de consilierul local Călin Groza.
„Din nou există o mare diferență între vorbe și fapte! Am fost surprinși de acțiunea primarului Clujului, care, doar în urmă cu câteva zile vorbea despre boicotarea afacerilor austriece în România în contextul blocării accesului în Schengen, dar care dorește în continuare cheltuirea a 6 milioane de euro din banii clujenilor pentru clădirea de pe Barițiu. Considerând că trebuie să prioritizăm cheltuirea banilor clujenilor pentru școli, parkinguri, modernizări de străzi sau o maternitate nouă, consilierii USR au votat abținere, în mod consecvent cu poziția avută la ședința precedentă. Mesajele primite în aceste zile de la cetățenii urbei sunt în majoritate împotriva achiziției, considerând-o inoportună în contextul actual”, a spus Groza, în ședința exatrordinară de Consiliu Local.
USR s-a abținut cu toate cele cinci voturi pe care le are în deliberativul local.
Vladimir Mătușan, de la PSD, a fost singurul care s-a opus. El a spus că prețul este prea mare, într-un moment în care piața imobiliară se comprimă, și că oricum terenul era al municipalității. În plus, a cerut o mai rapidă digitalizare a procedurilor, astfel încât să nu mai fie nevoie de atâta spațiu pentru ghișee.
Primarul Emil Boc nu a participat la ședința de astăzi. În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a oferit răspunsuri opoziției. A spus că, da, dăm bani austriecilor, dar aceasta este o nevoie a Primăriei care trebuie acoperită; în plus, a subliniat că municipiul reintră în posesia unui bun înstrăinat către austrieci. De asemenea, a afirmat că vârstnicii nu se descurcă în mediul digital, așa că rămâne în continuare nevoia de ghișee.
În urmă cu o săptămână, proiectul de HCL a picat la vot, pentru că nu s-a reușit obținerea unei majorități calificate, două treimi. Astăzi, PNL și UDMR și-au mobilizat efectivele. Toată lumea a participat la ședință; a lipsit doar un reprezentant al opoziției, Anca Ciubăncan, de la PSD, pe motive medicale.
Rămâne să aflăm ce va face Primăria cu spațiul excedentar din clădirea BCR pe care trebuie să o achite până în 21 decembrie. Sunt acolo sute de metri pătrați care ar putea fi oferiți pentru sedii de ONG-uri sau de diverse instituții, poate chiar spații expoziționale, având în vedere lipsa galeriilor de artă din Cluj.