Nu mai alimentați de la ruși! Sunt bani de muniție

Autor  admin   în  ,      2 years în urmã     1694 Vizualizări.  

Am scris un comentariu pe un grup de automobiliști. Cineva se plângea că au intrat 55 de litri de carburant într-un rezervor de 50 de litri. La Lukoil. Am cerut acolo ceva ce credeam că face deja toată lumea: să nu mai alimenteze de la benzinăriile rusești. Altfel spus, să nu mai finanțeze regimul criminal de la Kremlin. Au fost multe like-uri și comentarii favorabile, dar și un procent de hate-uri. Probabil antivacciniștii. Asta este, pe unii nu-i poți trezi când dorm profund.

Avem la graniță un război și îi ajutăm pe refugiați, dar alimentăm de la benzinăriile rusești. Am donat bani în valul de emoție din primăvară, unii o mai fac și acum; sunt mii de români care i-au primit în case pe cei alungați de obuze, le-au pus în față farfuria cu mâncare. Empatizăm ca nație cu Ucraina, dar mergem la Lukoil și dăm bani de bombe rușilor.

Avem la graniță un război și viața a devenit tot mai scumpă, dar alimentăm de la benzinăriile rusești. Totul s-a scumpit, de la făină la gaze naturale. Inclusiv carburantul. Nu toate scumpirile au ca motiv războiul, dar cele mai multe, da. Am vrea să se încheie ostilitățile, să revenim la viața noastră dinainte, să depășim crizele stratificate, dar le dăm bani rușilor prin Gazprom ca să se înarmeze. 

Este evident că un război este o investiție scumpă și Rusia trebuie lăsată fără resurse; asta este ceea ce încearcă și Comisia europeană. E o discuție, sigur, în ce măsură reușește Europa să fie solidară, însă Ursula von der Leyen face clar eforturi și impune valuri de restricții.

În hate-uri, oamenii spuneau că toți carburanții vin din Rusia. Greșit. Am apelat la Mihai Nicuț, redactorul șef al platformei Economica.net; el este specialistul media la nivel național pe zona de energie. “Lukoil aduce țiței din Rusia pentru rafinăria Petrotel și carburanți făcuți la Burgas, în Bulgaria, tot din petrol rusesc. În celelalte stații (Petrom, OMV, MOL n.r.) se regăsește preponderent carburant din Kazahstan”, a spus Nicuț. Alimentarea cu carburant a devenit un demers geostrategic; am auzit persoane care nu mai alimentează nici la MOL, de exemplu, din cauza legăturii Orban – Putin.

Uite, ca să fie clar, nu am mai alimentat niciun strop de carburant de la Lukoil sau Gazprom, de la începerea războiului. Nici când s-a aprins becul roșu și căutam rapid o benzinărie.

E fals că nu avem ce face. Vreți să facă doar alții? Atât de insignifianți să vă simțiți? Fiecare dintre noi poate și trebuie să facă ceva. Să dea o mână de ajutor ucrainenilor refugiați, să strângă puțin cureaua și, da, să nu mai dea bani rușilor. Nici măcar cumpărând carburanți de la Lukoil și Gazprom. Mai sunt multe de spus despre ce putem face fiecare, cum ar fi să nu dăm mită și să fim politicoși în trafic, dar asta este altă poveste.

Până la urmă fiecare gândește cu propriul cap. Dacă mai ieftin cu 2 bani pe litrul de carburant este o mare afacere pentru buzunarul vostru și chiar nu vă pasă că mai dați niște bani de muniție, atunci bravo, alimentați de la ruși.  Este fix o gândire de 2 bani. Să fim masochiști până la capăt.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.