„Nu avem cimitir-parc”. Un arhitect octogenar îl contrazice pe Boc
Clujul are, din august 2020, un nou cimitir. Mă rog, nu îl are, întrucât stă iluminat frumos pe timp de noapte și închis de un an și jumătate. Cică se va deschide în martie. Acestei investiții, primarul Emil Boc îi spune “cimitir-parc”. Nu e chiar o glumă, întrucât cimitirul a fost înscris în registrul spațiilor verzi, potrivit city-managerului Gheorghe Șurubaru.
Despre acest cimitir și-a expus un punct de vedere și cunoscutul arhitect octogenar Vasile Mitrea, un specialist în spații verzi. De altfel, Mitrea are în redactare o carte despre evoluția spațiilor verzi la Cluj-Napoca.
“Moș Ion Roată nu este cimitir-parc, este un cimitir, cu C mare. Ceea ce s-a propus acolo, pentru că încă nu s-a realizat, sunt niște plantații de arbori, dar cimitirul Hazsongard, cimitirul central, stă mult mai bine la spații verzi. Pentru că se presupune că, în afara ritualului de înmormântare, unii mai vin, mai meditează, nostalgii și așa mai departe. Ori acolo, la cimitirul Moș Ion Roată, vegetația este restrânsă la minimum. Este adevărat că s-a plecat de la niște exemple străine. Dar să spunem că este cimitir-parc este incorect”, a afirmat Mitrea, la Real Estate Agenda, emisiunea produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9.
Cifrele cimitirului: 85.550 metri pătraţi spaţii verzi amenajate (5.500 buc. arbuşti, 2.115 buc. arbori şi 200 ml gard viu); 55.396 mp pentru circulaţii: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp; 68.394 mp amenajări morminte; 575 mp suprafaţă construită clădiri; 919 mp suprafaţă desfăşurată clădiri; 5.553 morminte; 1.856 urne columbar.
A fost construită și o capelă pe niveluri, demisol, parter şi etaj.
Lucrările au costat aproape 51 milioane de lei, fără TVA (50.919.836,82 lei), iar executantul a fost SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL.
Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, poate fi ascultată în fiecare luni, la 10:05, pe 102,2FM.