Nu am crezut că vine pandemia, pentru că nu am avut încredere în mesajele presei. „Când ai un partener, nu îl trădezi”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

România se pregătește să treacă la scenariul IV al pandemiei de coronavirus. Mulți dintre români nu au crezut că se va ajunge aici, deși încă tot la începutul acestei crize suntem, iar specialiștii spun că pe la jumătatea lunii aprilie va fi jale. Lumea s-a dus la picnic, s-a înghesuit la mall-uri până s-au închis, a ignorat toate mesajele transmise de la Grupul de Comunicare Strategică.

Unul dintre motive poate fi acela că oamenii nu au crezut că va fi atât de grav. Fie nu au avut încredere în sursa primară, grupul desemnat de guvern, fie în intermediar, care este presa. Am discutat despre asta cu Constantin Trofin, unul dintre cei mai apreciați profesori de la Departamentul de Jurnalistică al FSPAC, din cadrul UBB. Vi-l amintiți probabil pe Costel Trofin, alături de Ovidiu Uscat, din emisiuni de la TVR și Antena 1. El a mai avut apoi experiențe în televiziune la NCN și Look TV.

“Ar trebui să existe un parteneriat între presă și public. Când ai un partener, ai încredere în el și nu îl trădezi”, a spus omul de televiziune.

Trofin crede că presa, mai ales televiziunea, ne-a polarizat și ne-am obișnuit să privim totul cu scepticism. Și că totul ni se trage de la bătălia politică, la care televiziunile sunt combatante. “Publicul, alături de jurnaliști, a reușit să se îndoctrineze. Sunt trist să văd la comentarii sau pe Facebook cât de tare ne-am radicalizat. Inclusiv artiștii, care trebuie să lucreze pentru binele publicului, are obsesii politice, iar la asta a contribuit presa foarte mult. “Noi vă spunem adevărul”, “ba credeți-ne pe noi, că știm mai bine”. Cum ar fi ca medicii să se certe la TV, “dă cu spirt”, “nu da cu spirt”. Ar trebui să existe un consens, bazat pe bun simț și pe documentare, că mi se pare că asta lipsește. Prea mult clickbait (încurajarea a clicului pe postări n.r.)”, a spus profesorul de video-jurnalism de la UBB.

Costel Trofn a dat și un exemplu de la Digi24, tocmai pentru că îl consideră unul dintre cele mai credibile din România. Vedeți mai jos întreaga declarație.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.