Noul Hașdeu: construcții noi, parcări în subteran, restricții privind accesul mașinilor în interior

Autor  admin   în       2 years în urmã     1237 Vizualizări.  

Un plan urbanistic zonal elaborat la cererea Universității Babeș-Bolyai (UBB) de către arhitecții de la K&K Studio va fi dezbătut în ședința din 14 iulie a Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU) care consiliază Primăria Cluj-Napoca. 

Proiectul vizează elaborare „PUZ Dezvoltare Cămin studențesc HASDEU în vederea reglementării modului de dezvoltare a campusului studențesc aflat în proprietatea beneficiarului UBB Cluj-Napoca”. Se vor desființa locurile de parcare la sol pentru mașini și va fi restricționat accesul mașinilor în campus.

Conform memoriului tehnic, studiul are în vedere următoarele obiective:

  • reorganizare, reglementarea și introducerea unor zone funcționale;
  • construirea unui etaj, în condițiile legii, la 4 (din cele) 7 cămine studențești existente;
  • organizarea circulațiilor auto și pietonale în interiorul ansamblului;
  • organizarea urbanistic-arhitecturală în funcție de caracteristicile structurii urbane;
  • măsuri de protecție a mediului.

Terenul studiat și delimitările perimetrului 

Soluțiile identificate de arhitecții de la K&K Studio privesc eliminarea locurilor de parcare amenajate la sol, în contextul în care se va realiza parkingul supraetajat din vecinătatea cantinei, amenajarea de locuri de parcare pentru biciclete în vecinătatea căminului I și intercalat cu zonele de sport în aer liber, realizarea de alei pietonale, restricționarea traficului auto în interiorul complexului, permițându-se accesul doar în situații deosebite.

Arhitecții de la K&K Studio observă în memoriul tehnic următoarele: Campusul din Hasdeu a devenit suprapopulat, impunându-se necesitatea realizării unor spații suplimentare de cazare, care să asigure capacitatea de cazare necesară.

3.261

de locuri de cazare sunt în acest moment, iar UBB susține că necesarul este de 3.629 de locuri (conform tabelului de mai jos).

Așadar, arhitecții propun construirea de etaje retrase la 4 dintre cămine (II, III, IV, V), dar și ridicarea unui cămin nou în interiorul complexului studențesc Hașdeu.

Autorii proiectului sunt de părere că este necesară desființarea clădirilor parazitare: chioșcuri, foișoare, clădiri cu caracter edilitar prost întreținute. Întreaga zonă studiată aparține Universității Babeș-Bolyai.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.