Nouă șefă a educației clujene vrea proceduri și transparență. „Dacă există, dispar toate suspiciunile”
Noul inspector școlar general al județului Cluj, Marinela Marc, consilier județean PNL, a acordat primul interviu după instalarea sa în funcție website-ului Media9. Marinela Marc, care până săptămâna aceasta a fost director al Colegiului Tehnic Napoca, a vorbit despre câteva subiecte delicate, adevărate provocări pentru mandatul său, unele dintre acestea nereglementate de fostul șef al educației clujene, Valentin Cuibus, PSD. Și dacă vorbim de Cuibus, să spunem că acesta s-a întors la Palatul Copiilor, ca director. “A fost dorința sa. Am considerat normal să beneficiem în continuare de experiența dânsului”, a explicat succesoarea sa. În vremea lui Cuibus, Clujul a fost mereu pe podium la examene și a organizat Olimpiada Internațională de matematică.
Marinela Marc a expus mai întâi viziunea sa despre situația actuală. “Am trimis un mesaj directorilor pe canalul oficial, dar l-am postat și pe contul meu de Facebook. Este un mesaj de încurajare a profesorilor și elevilor, un îndemn să nu se panicheze. Le-am cerut să nu exagereze cu activitățile online, dar să rămână în priză, astfel încât copiii să nu petreacă întreaga zi pe tabletă sau la televizor. Criza se va termina și, când ne întoarcem, să își intre ușor în ritm. Pentru noi, la inspectorat, va urma o perioadă foarte alertă după ce scăpăm de criza de sănătate, cu finalizare de an școlar, admitere la liceu, concursuri de ocupare de posturi, pregătirea anului școlar următor. Mi-am propus ca ISJ să aibă o comunicare mai bună cu directorii, cu presa, să fie o instituție mai transparentă”, a explicat noul inspector școlar general. Întregul mesaj este AICI.
Una dintre problemele delicate în școli rămâne “fondul clasei”. În ciuda apelurilor primarului Emil Boc, respectiv a amenințărilor sale la adresa directorilor, există în continuare școli unde părinții plătesc săpunul și hârtia igienică. “Nu este normal. Trebuie descurajate aceste practici, iar rolul directorilor este să se opună vehement. Eu am fost director de școală până acum două zile. Din 2012, când am preluat funcția, am spus “stop joc”. Din ce venea de la buget reușeam să asigurăm tot ce trebuia pentru școală, să trimitem copiii la competiții, să le susținem deplasarea și cazarea. Părinții pot susține niște activități, dar nu pentru hârtie igienică și săpun. Pentru asta sunt bani suficienți de la buget, credeți-mă”, a afirmat Marinela Marc.
Dacă tot am amintit despre directorii de școli, ei simt deja o sabie deasupra capului. Cei mai mulți își încheie mandatele la 1 ianuarie 2021; asta înseamnă că, la toamnă, ar urma să dea concurs. Marinela Marc a ținut însă să îi liniștească. “La toamnă ar trebui să fie concurs pentru inspector general, inspectori generali adjuncți și după aceea pentru directori. Nu știu dacă cineva își asumă un calendar, în condițiile actuale. Dacă nu se va stabili o dată pentru concursuri, vor primi o decizie de detașare în interesul învățământului până la finalul anului școlar viitor”, a declarat Marc. În viziunea acesteia, postul de director nu este prea comod: “Trebuie să lucreze serios și responsabil. Nu sunt multe beneficii în plus, poate doar de imagine. Au însă mult de muncă. Directorul trebuie să fie primul care sosește și printre ultimii care pleacă, să răspundă la telefon și în concediul de odihnă”.
O altă problemă care generează nemulțumiri în școli este felul în care sunt compuse clasele pregătitoare, cum se repartizează profesorii și diriginții. Dacă sunt tentații pentru directori, în zona aceasta pot fi găsite. “Noua metodologie prevede tragerea la sorți la clasa pregătitoare, dar nu toate școlile o aplică. Este nevoie de descentralizare, nu putem noi forma clase și stabili diriginți. Însă școlile trebuie să stabilească proceduri, care să fie clare și transparente, aduse la cunoștința părinților. Dacă există proceduri dispar toate suspiciunile”, a conchis Marinela Marc, noul inspector școlar general al județului Cluj.