Noi vs Austria. Dragoș Damian: „La peste 100 de ani de la înființare, Rauch este o companie înfloritoare. La peste 100 de ani de la înființare, Clujana intră în faliment”
Dragoș Damian, directorul general Terapia, a scris un text în care arată calea de urmat după ce Austria a blocat intrarea României în spațiul Schengen.
„România vă fi o țară puternică și respectată care nu va mai fi călcată de nimeni în picioare dacă va avea o economie puternică. A venit vremea ca în loc să dăm vina pe alții, să intrăm în competiție.
S-a spus să boicotăm firmele austriece. Cele două companii austriece de băuturi răcoritoare, Red Bull și Rauch, prima un succes de marketing și a a doua un succes de familie, fabrică puțin din portofoliul lor în Austria, marea majoritate este produsă în Elveția și Germania. Așadar, decizia românilor de a boicota produsele celor două companii, ar desființa locuri de munca în Elveția și Germania. Sau, privind din alt unghi de vedere, dacă oamenii ar boicota cunoscuta marcă Moncler, s-ar desființa sute de locuri de muncă la Bacău.
Asta înseamnă internaționalizare și globalizare, procese naturale și obligatorii în economia de astăzi, în care țările puternice sunt țările cu un PIB mare.
Internaționalizarea și globalizarea sunt jocuri pe care România nu le-a început niciodată în zona industrială, pentru că a închis 7000 de fabrici. Aceste situri de producție, de fapt terenurile de sub ele, au încăput la privatizarea din anii ‘90 în mâinile unor întreprinzători “geniali” care le-au dărâmat sau le-au vândut unora care le-au dărâmat și le-au înlocuit cu mall-uri, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale.
Câteva domenii industriale au scăpat – petrolul, automotive, electrocasnicele, medicamentele – pentru că au fost vândute unor investitori strategici, au fost dezvoltate și apoi au fost introduse în circuitul internațional. Dacă nu ajungeau la investitori strategici nu scăpau nici acestea, nicio grijă. Da, nici măcar petrolul nu scăpa, apăreau mall-uri și clădiri de birouri în locul rafinăriilor.
La sectoarele de producție care au supraviețuit s-au adăugat unitățile de producție industrială dezvoltate cu eforturi supraomenești de către antreprenorii români, care acum, la 10-20 de ani de la înființare, investesc în internaționalizare și globalizare.
Nu ajută să acuzăm Austria pentru ce se întâmplă acum, sunt târzii inițiativele de a boicota produsele fabricate în Austria, ineficiente și chiar periculoase pentru România cele de a evita băncile austriece și imposibile cele de a lua înapoi Petrom.
De fapt aceste intiative sunt tot ceea ce își doresc politicienii – ați văzut că le încurajează – pentru că inventează orice vinovat de serviciu spre a devia atenția de la propria lipsa de performanta prin care au transformat Romania în izvor de resurse, colonie și linia frontului. Politicienii care se băț la televizor cu pumnul patriotic în piept despre dainurea seminției romane nu sunt îmbracați în costume de la Secuiana, nu au în picioare pantofi de la Anna Cori și nu folosesc creme de dureri de spate de la Antibiotice.
România va fi o țară puternică și respectată dacă va avea o economie puternică, acestea sunt regulile lumii internaționalizate și globalizate. Dacă acceptăm asta și acționăm în direcția asta, înseamnă că am intrat în competiție. La peste 100 de ani de la înființare, Rauch este o companie înfloritoare. La peste 100 de ani de la înființare, Clujana intră în faliment. Indiferent de politicienii care ne-au condus, dacă am fi cumpărat pantofi de la Clujana, acum era o companie la fel de înfloritoare precum Rauch. Și am fi avut un PIB mai mare decât Austria care nu ar fi avut curajul și puterea să se opună intrării noastre în Schengen.
Cea mai mare satisfacție este să bați la PIB alte țări, mai ales pe cele din Uniunea Europeana care te consideră țară second-hand. Asta este competiția în care trebuie să intrăm cu toții”.