Nobel 1919. Președintele american care a influențat decisiv soarta României acum 100 de ani
Președintele american Woodrow Wilson este una dintre figurile marcante pentru istoria României. Încercăm să refacem, pe scurt, memoria acestei personalități politice care a schimbat soarta primului război mondial și a Europei.
Fost guvernator de New Jersey, Thomas Woodrow Wilson a fost cel de-al 28-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. A beneficiat de două mandate la Casa Albă, în perioada 1913-1921.
Pe plan intern, președintele american a promovat politici care au vizat creșterea condiției sociale a clasei de mijloc, inițiind reforma legislației muncii și îmbunătățirea drepturilor cetățenești. Această înnoire a societății americane i-a permis lui Woodrow Wilson să obțină sprijinul popular pentru cel de-al doilea mandat de președinte. La acest succes a contribuit și afirmarea neutralității Statelor Unite ale Americii față de primul război mondial, deoarece nu a existat un curent favorabil implicării într-un conflict fără o miză certă pentru americani.
Însă, evoluția cursului războiului aflat în plină desfășurare în Europa nu a mai putut păstra Statele Unite ale Americii în zona de neutralitate. Centrul de greutate al celui de-al doilea mandat de președinte al lui Woodrow Wilson s-a mutat din planul intern în cel extern, unde a influențat decisiv scena relațiilor internaționale, dincolo de participarea armatei americane în marea conflagrație mondială. Activitatea sa politică și diplomatică din momentul implicării în război și până la încheierea tratatelor de pace reprezintă adevărata sa moștenire pentru istorie. Alături de acordarea dreptului de vot pentru femeile americane, în 1920, în urma demonstrației sufragetelor.
Woodrow Wilson a solicitat Congresului american să abandoneze politica de neutralitate a Statelor Unite ale Americii și să declare război Germaniei în data de 2 aprilie 1917. Implicarea americană de partea Antantei a înclinat decisiv balanța războiului, unul care pentru România nu mergea deloc spre deznodământul dorit. Țara noastră, care a intrat în război în anul 1916, a suferit înfrângeri dureroase și pierderi teritoriale imense. Însă soarta războiului a fost întoarsă cu ajutorul contribuției decisive a armatei americane de partea Antantei, permițând și României, în calitate de aliat, să se bucure de gustul succesului.
Finalul războiului a fost doar începutul negocierilor. Acestea au fost extrem de dure, lucru ușor de imaginat având în vedere implicațiile aduse de căderea unor mari imperii care ocupau suprafețe vaste în Europa. Implicarea președintelui american în aceste negocieri a reprezentat factorul de echilibru și de obiectivitate, având în vedere relativa detașare cu care Statele Unite ale Americii puteau privi, de la depărtare, continentul european. Woodrow Wilson a propus spre aplicare un set de principii în 14 puncte (dintre care punctul 11 se referea în mod expres la situația României) prin care se afirmă bazele formării statelor naționale din Europa Centrală și de Est. Principiul autodeterminării naționale, aplicat României, a permis împlinirea visului românilor de pretutindeni de a fi împreună sub bolta unui singur stat.
În afară de contribuția la formarea statelor naționale, ca urmare a dezmembrării imperiilor central și est europene, care în mare măsură se situează în limitele acelorași granițe și acum, după 100 de ani, Woodrow Wilson a inițiat un demers de promovare a păcii prin mecanismul cooperării internaționale. Președintele american a avut inițiativa creării Ligii Națiunilor, o organizație interguvernamentală înființată în urma Conferinței de Pace de la Paris. Principiul de funcționare a acestei structuri supra-statale ar fi urmat să asigure păstrarea păcii și împiedicarea izbucnirii unui nou război mondial. Cu toate că știm că acest lucru nu a fost posibil, crearea Ligii Națiunilor a fost o inițiativă revoluționară, care a funcționat după niște reguli avangardiste pentru vremurile în care s-au aplicat, înregistrându-se o schimbare de paradigmă în politica internațională. Liga Națiunilor, deși nu dispunea de o armată proprie, ar fi urmat să asigure securitatea colectivă și respectarea convențiilor internaționale, interzicând, totodată, încheierea de tratate secrete. Această organizație a avut în centrul preocupării respectarea drepturilor omului. Eșecul personal al lui Woodrow Wilson a reprezentat refuzul Statelor Unite ale Americii de a adera la Liga Națiunilor, cu toate că președintele american era unul dintre părinții acestei organizații. În cele din urmă, Liga Națiunilor a eșuat odată cu declanșarea celui de-al doilea război mondial, nereușind să își atingă scopul principal de menținere a păcii la nivel mondial. Cu toate acestea, liga a fost terenul pe care s-a construit ulterior Organizația Națiunilor Unite, după încheierea celui de-al doilea război mondial, în anul 1945.
Pentru contribuția sa la încheierea primului război mondial și la promovarea păcii la nivel internațional, Woodrow Wilson a fost onorat cu acordarea premiului Nobel pentru Pace în anul 1919. Poate ar trebui onorată cu mai multă reverență memoria acestui mare politician american, care a fost un actor direct în crearea României Mari. Știm că în Cluj-Napoca avem un bust al marelui politician american, însă am dori să îl vedem într-un amplasament mai ofertant din punct de vedere al expunerii. Poate că această rugăminte va ajunge și la urechile edilului municipiului nostru. Iar o altă propunere pe care i-o adresăm primarului și comisiei care atribuie nume de străzi este ”botezarea” unei artere sau chiar a unei piețe din viitoarele cartiere anunțate ale Clujului cu numele președintelui american Woodrow Wilson.