Noul cost al metroului, aprobat. USR și-a schimbat opțiunea, crede că proiectul are probleme de credibilitate

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã  

Consilierii locali clujeni au aprobat, în şedinţa extraordinară de luni, singurul punct aflat pe ordinea de zi: actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Metroul Cluj”. Emil Boc anunțase încă de vineri, 9 septembrie, o creștere a prețurilor la metroul clujean de 35%. 

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” și 4 abțineri. Au votat „pentru” consilierii PNL și UDMR, iar cei care s-au abținut au fost trei consilieri USR și unul PSD. La precedentul vot, toată lumea a fost pro.

La începerea ședinței au fost prezenți (online) 24 de consilieri, dar când au fost numărate voturile, unul, al consilierei Adriana Cristian, n-a fost înregistrat. Cu toate insistențele președintelui de ședință, viceprimarul Dan Tarcea, Adriana Cristian n-a putut fi contactată nici online, nici telefonic. „Se pare că are o urgență și de asta nu poate fi contactată”, a explicat colega sa de partid. Din acest motiv, cvorumul de ședință a fost de 23.

În ședința de luni, 12 septembrie, Emil Boc a întărit ceea ce spusese cu câteva zile în urmă, explicând că creșterea prețului pentru metroul de la Cluj este cauzată de creșterea costurilor, a materialelor de construcții, și asta nu numai în România, ci și în Europa și-n întreaga lume. Boc a mai spus că banii pentru construcția metroului vor veni din fonduri europene, din PNRR, fonduri guvernamentale, locale și din alte fonduri.

Edilul șef a mai amintit că tot azi, mai are loc ședința extraordinară la Consiliul local din Florești, în care ordinea de zi e, la fel: actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Metroul Cluj”.  Odată ce proiectul este adoptat, el va fi trimis la guvern.

DECLARAȚIE

„Nevoia este urgentă pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici ca licitația să poată fi continuată. Aceasta este determinată de creșterea prețurilor la toate capitolele, o creștere de aproximativ 35%. Demersul acesta rapid ne menține în graficul de desfășurare. Proiectul și-a urmat toți pașii la timp și în conformitate cu legea. Suntem în grafic” – Emil Boc.

Proiectantul metroului, la raport: 700 de milioane de euro în plus

La ședință a fost prezent (online) și proiectantul metroului de la Cluj, Ionel Oprea, care a explicat de ce s-a ajuns la prețurile de acum. Oprea (foto jos) a identificat trei crize care au ridicat prețurile: criza pandemică (determinată de coronavirus), criza energetică și războiul din Ucraina.

„Din aceste motive, prețul a crescut de la 1,7 miliarde de euro, la aproape 2,4 miliarde de euro. Asta înseamnă o creștere de aproape 700 de milioane de euro”, a explicat Ionel Oprea (sumele sunt fără TVA). 

Consilierii USR s-au abținut de la vot

Consiliera USR Alexandra Oană a intervenit în ședință, spunând că, în urmă cu zece luni, consilierii USR au votat „pentru” construcția metroului clujean, dar asta nu înseamnă că „v-am dat un cec în alb. De aceea, noi, consilierii USR ne vom abține azi de la vot”, a transmis Alexandra Oană.

„Cu aproximativ un an în urmă USR PLUS a votat proiectul metroului, deoarece nu ne opunem proiectelor mari de infrastructură și am precizat că vom susține proiectul atâta timp cât va fi tratat cu responsabilitate și doar dacă va ficompletat de implementarea celorlalte soluții privind infrastructura de transport.

În două luni se va împlini un an de la semnarea PNRR. Au rămas mai puțin de 4 ani si 3 luni până la data în care se va încheia acest exercițiu ce ar putea fi baza reformelor reale în România dacă s-ar implementa profesionist. În luna noiembrie a anului trecut am cerut transparență, asumare și gestionare profesionistă, însă până în acest moment nici unul din aceste deziderate nu a fost luat în serios de administrație.

Din păcate până la momentul de față metroul din Cluj-Napoca a bifat 4 amânări ale licitațiilor, se află într-un blocaj legislativ, iar primul jalon al proiectului, semnarea până la sfârșitul anului a contractului de lucrări, este aproape imposibil de livrat.

De ce a trecut un termen așa de mare, de 9 luni, de la aprobarea indicatorilor inițiali în Consiliu Local și Guvern până la actualizare, având în vedere și că și că OUG 64, apărut în mai, ar fi permis indexarea la toate lucrările de investiții din țară?”  – Alexandra Oană, USR Cluj.

Vorbe de duh

Emil Boc a răspuns ironic, spunând că n-avea de unde ști în 2021 că în 2022 va fi un război la granița României, urmat apoi de o criză energetică. Emil Boc a criticat demersul consilierilor USR (de a se abține de la vot – n.r.) și a rostit câteva versuri celebre din Mihai Eminescu, mimând chiar că nu știe cine e autorul acestora și cerându-i ajutor din sală lui Dumitru Bobină: „E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune…”.

Boc a mai spus că totul e perfect legal și că documentul, după ce va fi avizat, va fi înaintat guvernului, după care primăria va anunța data licitației.

 

Ce a fost aprobat

„Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții <Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții> – componenta investițională Magistrala I de Metrou, aprobați prin Hotărârea nr. 719/2021 (aprobarea studiului de fezabilitate [documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici] pentru obiectivul de investiții <Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții> – componenta investițională Magistrala I de Metrou). Proiect din inițiativa primarului”.

Valoarea totală a contractului, după actualizare, este de 13,691 miliarde de lei (cu TVA), adică 2,802 miliarde de euro. Valoarea totală a investiției fără TVA este de 11, 567 miliarde de lei (2,367 miliarde de euro).

Inițial, valoarea totală estimată a contractului era de 6.665.384.306 de lei (fără TVA).

În tabelul de mai jos sunt eșalonați cei 8 ani de execuție la metrou.

96

de luni, adică opt ani, este durata totală a contractului.

În 22 august, Primăria Cluj-Napoca, după consultarea Ministerului Transporturilor, a decis suspendarea procedurii de achiziție.

„În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată. Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus  cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici. Am decis astăzi întrucât doar acum am primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată”, transmiteau atunci oficialii Primăriei Cluj-Napoca.

Un metrou ușor

Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate de transport nominală/maximă la interval de 90 de secunde: 15.200/21.600 pasageri/oră și sens (40 trenuri/oră și sens). Interstațiile de metrou sunt proiectate ca tuneluri circulare gemene cu diametrul interior de 5,5 m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiunii în front, tip TBM.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.