Nivelurile lacurilor de acumulare din Cluj: Fântânele și Tarnița, sub capacitate maximă
![Nivelurile lacurilor de acumulare din Cluj: Fântânele și Tarnița, sub capacitate maximă](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Proiect-hidrocentrala-Tarnita-Lapusesti-3kpl9m0gpr5e40aylpce8a.jpg)
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează permanent volumele de apă din lacurile de acumulare, esențiale pentru asigurarea apei brute necesare populației și industriei. În județul Cluj, cele mai importante acumulări, Fântânele și Tarnița, au coeficienți de umplere de 72%, respectiv 81%, ceea ce indică rezerve suficiente, deși sub capacitatea maximă.
Nivelurile de umplere ale principalelor lacuri din Someș-Tisa
Potrivit datelor oficiale, coeficientul de umplere raportat la nivelul normal de retenție este următorul:
• Fântânele (Cluj)– 72%;
• Tarnița (Cluj)– 81%;
• Călinești (Satu Mare)– 105%;
• Colibița (Bistrița-Năsăud)– 93%;
• Strâmtori-Firiza (Maramureș)– 86%;
• Vârșolț (Sălaj)– 64%.
Chiar dacă lacurile clujene nu sunt la capacitate maximă, specialiștii ABA Someș-Tisa dau asigurări că rezervele de apă sunt suficientepentru alimentarea consumatorilor, inclusiv pentru industrie, agricultură și producția de energie electrică.
Hidrologii estimează debite sub media multianuală
Conform prognozei hidrologice pentru februarie 2025, debitul râurilor din bazinul Someș-Tisa se va situa între 30-50% din mediile multianuale lunare, cu valori mai ridicate (50-80%) pe râurile din bazinele Vișeu, Iza și Someșul Mare.
În acest context, ABA Someș-Tisa a elaborat Programul lunar de exploatare al lacurilor de acumulare, pentru a gestiona eficient resursele și a asigura necesarul de apă pentru toți utilizatorii.