Nivelurile lacurilor de acumulare din Cluj: Fântânele și Tarnița, sub capacitate maximă

Autor  admin   în       18 ore în urmã     1136 Vizualizări.  

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează permanent volumele de apă din lacurile de acumulare, esențiale pentru asigurarea apei brute necesare populației și industriei. În județul Cluj, cele mai importante acumulări, Fântânele și Tarnița, au coeficienți de umplere de 72%, respectiv 81%, ceea ce indică rezerve suficiente, deși sub capacitatea maximă.

Nivelurile de umplere ale principalelor lacuri din Someș-Tisa

Potrivit datelor oficiale, coeficientul de umplere raportat la nivelul normal de retenție este următorul:

Fântânele (Cluj)– 72%;

Tarnița (Cluj)– 81%;

Călinești (Satu Mare)– 105%;

Colibița (Bistrița-Năsăud)– 93%;

Strâmtori-Firiza (Maramureș)– 86%;

Vârșolț (Sălaj)– 64%.

Chiar dacă lacurile clujene nu sunt la capacitate maximă, specialiștii ABA Someș-Tisa dau asigurări că rezervele de apă sunt suficientepentru alimentarea consumatorilor, inclusiv pentru industrie, agricultură și producția de energie electrică.

Hidrologii estimează debite sub media multianuală

Conform prognozei hidrologice pentru februarie 2025, debitul râurilor din bazinul Someș-Tisa se va situa între 30-50% din mediile multianuale lunare, cu valori mai ridicate (50-80%) pe râurile din bazinele Vișeu, Iza și Someșul Mare.

În acest context, ABA Someș-Tisa a elaborat Programul lunar de exploatare al lacurilor de acumulare, pentru a gestiona eficient resursele și a asigura necesarul de apă pentru toți utilizatorii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.