Nivelul apei în Lacul Beliș-Fântânele a scăzut extrem de mult: efectele secetei se văd cu ochiul liber
Seceta din ultimele săptămâni a lovit o bună bucată din România, inclusiv zone din județul Cluj. De exemplu, nivelul apei în Lacul Beliș-Fântânele a scăzut drastic, iar efectele secetei se pot vedea cu ochiul liber.
Un clujean, Nicu Oneț, a fost în weekendul trecut în zonă și a realizat câteva fotografii.
Ulterior, clujeanul le-a postat pe contul său de Facebook. El a precizat că fotografiile sunt făcute dinspre Poiana Horea, zona unde lacul a secat cel mai tare.
Meteorologii nu sunt opimiști pentru zilele următoare în privința precipitațiilor. Urmează zile caniculare, iar șansele de a ploua sunt destul de mici.
Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare, aflat în Munții Gilăului, județul Cluj. A fost proiectat și amenajat în anii 1970-1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșu Cald, la confluența dintre Munții Gilăului, Munții Vlădeasa și Muntele Mare.
Sătenii din vechiul Beliș au fost nevoiți să se mute în actuala vatră a satului. Micile cătune, însă, precum Pleș, Bolojești, Dădești, Milioan sau Giurcuța de Jos au dispărut, în timp. Vara, dacă nivelul apei scade foarte mult, se mai pot vedea ruinele caselor abandonate de săteni. În acest sens, faimoase sunt ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos, scrie cluj.com.
Foto: Nicu Onet