Nicio străpungere a Făgetului. Noul plan urbanistic general al comunei Ciurila, aprobat, dar cu modificări
Dezbaterile privind aprobarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Ciurila, de joi, 23 martie, de la Consiliul Județean Cluj, au stârnit un mare interes din partea celor care locuiesc în comună. Și nu numai al lor. Pentru că foarte mulți dintre cei care trăiesc în Ciurila lucrează sau au afaceri în Cluj.
CONTEXT:
*Noul PUG al comunei Ciurila a fost aprobat după patru ani de elaborări, conform arhitectului șef al județului;
- După mai bine de două ore de discuții, noul PUG al comunei Ciurila a fost avizat favorabil cu șase voturi de către membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj;
- ședința de astăzi de la Consiliul Județean, care s-a ținut online, a avut parte de foarte multe probleme tehnice. Alin Tișe, care conduce ședințele de urbanism, de-abia s-a auzit. Au fost momente în care administratorul județului Cluj nu s-a auzit deloc ori, dacă s-a auzit, a fost cu întreruperi;
- la un moment dat, emisia online a căzut brusc. Și-a „revenit” după o perioadă.
Interes foarte mare pentru dezbaterea „PUG Ciurila”
Revenind. Peste 100 de persoane s-ar fi înscris online la discuții, iar unele dintre ele au transmis mesaje pe rețelele sociale, în special pe Facebook. Asta reprezintă un interes foarte mare pentru oamenii care trăiesc/locuiesc în această comună.
Discuțiile referitoare la acest subiect au început la Consiliul Județean Cluj în jurul orei 13:00 și s-au încheiat după mai bine de două ore. Sigur, n-au fost 100 de persoane care să fi luat cuvântul și să-și exprime părerile, ci doar 5-6.
Trebuie spus: Comisia de urbanism a luat în discuție acest proiect la finalul ședinței de astăzi, care a început la ora 9:00, a avut 14 puncte și s-a încheiat la ora 13:00. Și asta cu toate că Alin Tișe spusese, chiar la începutul ședinței, că va fi un subiect greu de dezbătut, care va lua mult timp.
Temeri: „Făgetul va fi complet distrus”
Unii dintre locuitorii comunei Ciurila și-au exprimat temerile ori chiar au fost împotriva acestui PUG nou și au reclamat că, în urma aprobării noului plan urbanistic general al comunei Ciurila, Făgetul va fi „complet distrus”, întrucât ar urma să se construiască un drum nou care va străpunge pădurea și un cartier rezidențial de 300 de case la limita de sud a Făgetului.
Prezentarea noului PUG al comunei Ciurila a început în jurul orei 13:00 și a fost făcută de către arhitectul Horațiu Răcășan. Arhitectul a fost foarte pragmatic și în 15-20 de minute a prezentat noul PUG al comunei.
La discuții a fost prezent și primarul comunei Ciurila, Cristian Popa, care a spus următoarele:
- mi-aș dori ca noul PUG să aducă o mai bună calitate a vieții locuitorilor din comuna Ciurila;
- ultimul PUG al comunei Ciurila a fost făcut în 2005;
- în noul PUG se interzice construirea de blocuri;
- mărirea suprafețelor pentru o parcelă construibilă de la 250 de metri pătrați la 900 de metri pătrați; pentru o locuință cuplată suprafața este de minimum 1.500 de metri pătrați.
Reclamații: se distruge fauna
În discuții a intervenit Alina Chiriac, care locuiește în Ciurila și care a reclamat că în zonă urmează a se construi un drum care ar străpunge comuna și ar distruge efectiv pădurea Făget, cu două habitate cu o faună excepțională.
DECLARAȚIE
„În anul 2023, în Europa care încearcă să protejeze orice urmă de biodiversitate rămasă, APM Cluj și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor precum și Consiliul Județean Cluj consideră că nu e nevoie de evaluare de mediu pentru cele 2 proiecte de mai sus. Un drum care taie o arie protejată sit Natura 2000 și un cartier care se va construi peste 3 habitate de interes comunitar, 13 specii de plante, 9 insecte/nevertebrate și 8 amfibieni de interes comunitar, național și unele aflate în stadiul de conservare nesatisfăcător. Nici un fel de evaluare de mediu. Nimic”.
Alina Chiriac, locuitor al comunei Ciurila
Arhitectul Horațiu Răcășan, cel care a lucrat la PUG-ul comunei, a transmis că nu va fi niciun drum care să străpungă Făgetul și niciun cartier cu asemenea cifre.
În dezbatere a intervenit o altă persoană care locuiește în comuna Ciurila și care a reclamat că unele documentații au fost șterse în mod intenționat de pe site-ul CJ Cluj.
DECLARAȚIE
„Acum două zile, am făcut o cerere pentru a intra în această ședință. La două ore după asta, o bună parte a documentației a fost ștearsă de pe site-ul Consiliului Județean Cluj. A fost șters acest raport privind consultarea populației, pe care am reușit să-l descărcăm anterior, și au fost șterse avizele care au fost întocmite în anii 2016-2017. Am trimis mai multe cereri și e-mailuri”.
Avocat Alina Zlati
„Probabil că a fost doar o pură coincidență. Credeți-mă! După cum vedeți, ședințele sunt publice și nu trebuie să trimiteți cereri sau e-mailuri în prealabil pentru a intra în ședință”, i-a răspuns arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Tișe a propus o oră limită: 15.15
Alin Tișe a propus ca discuțiile despre acest subiect să se încheie la ora 15:15, după care, dacă cineva ar mai vrea să ia parte la dezbateri să participe la o ședință ulterioară.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a fost de acord. „Înțeleg că sunt oameni care nu s-au putut conecta la linkul pentru această ședință, așa încât să o poată face în ședința viitoare”.
Alin Tișe a întrebat dacă cineva vrea să discute despre acest proiect, iar dacă nu mai sunt să închidă ședința. S-a lăsat un mic moment de așteptare, după care a răspuns Alina Zlati.
DECLARAȚIE
Mai sunt foarte multe intervenții, dar oamenii n-au putut rămâne în ședință din cauza lungirii acestei prezentări. Vă rog să acceptați o nouă ședință în care să se poată exprima toată lumea. Pentru că sunt foarte multe voci din comunitate care vor să fie auzite. Chiar dacă dumneavoastră aveți impresia că este vorba de comuna și satele noastre, este vorba despre Făget, în primul rând. Este așa cum spunea și domnul Salanță: un moment de urbanism care poate fi ratat și nu poate fi folosit. Și dorim să discutăm despre acest lucru, chiar dacă va întârzia aprobarea PUG-ului”.
Alina Zlati
Alin Tișe l-a întrebat pe primarul comunei Ciurila, Cristian Popa, dacă este de acord cu noul PUG, cu mențiunile și reclamațiile formulate.
DECLARAȚIE:
„Au fost 5-6 intervenții. Eu sunt de acord ca, împreună cu specialiștii, să găsim soluții. Unde se pot introduce, să se introducă, unde nu, eu n-am o problemă. (…) Eu zic că se pot analiza cererile punctuale ale acestor cetățeni, ale proprietarilor de terenuri și că se poate aviza acest PUG”.
Cristian Popa, primarul comunei Ciurila
În urma acestor discuții, Alin Tișe a propus ca PUG-ul comunei Ciurila să primească un aviz favorabil, cu mici modificări pe planșe care să fie realizate în următoarea săptămână cu sprijinul specialiștilor în urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Propunerea a fost avizată de membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj cu 6 voturi.
De ce e atât de atrăgătoare Ciurila
Pentru că, în primul rând, este foarte apropiată de Cluj. Sunt doar 20 de kilometri între cele două localități. În plus,
Ciurila, cu satele sale, pare un melanj între aspirațiile urbane din Cluj și excepționalele peisaje rurale pe care le întâlnești aici.
Comuna Ciurila este situată la 20 de kilometri față de Cluj, la 25 de kilometri de municipiul Turda și la 30 de Câmpia Turzii. Se întinde pe o suprafață de 72 kilometri pătrați și are o populație de peste 1.500 de locuitori, dispuși în satul reședință de comună Ciurila și în satele Șutu, Filea de Jos, Filea de Sus, Pădureni, Pruniș, Sălicea și Săliște. Sigur, cifra de 1.500 nu e actualizată, pentru că mulți dintre cei care s-au mutat în comuna Ciurila au buletin de Cluj. Acum se vehiculează în jur de 10.000 de locuitori.
Comuna este așezată pe Dealul Feleacului – depresiunea Hășdate, în zona bazinului hidrografic al râului Hășdate.
Accesul în comună se face prin localitatea Sălicea.
În comuna Ciurila se găsește o rezervație naturală pe valea Dumbrava Filei (cunoscută pentru specia de orhidee ocrotită „Papucul Doamnei”).