Nicio opoziție. Proiectul lui Ciorcilă și Goia, cu blocuri și Lidl, defilează spre autorizația de construire

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     13890 Vizualizări.  

Proiectul propus de oamenii de afaceri Horia Ciorcilă și Dorel Goia, principalii acționari ai societății Geainv, fostă Tehnofrig Imobiliare, a trecut și de a doua consultare publică. Fără pierderi. La dezbaterea publică organizată la Primărie nu s-a prezentat niciun vecin, deși Primăria spune că i-a notificat și pe Dedeman, și pe ICPIAF, și pe alți.

Opoziția față de acest proiect o constituie chiar planul de mobilitate urbană durabilă, care arată că acolo ar trebui să se construiască o autogară, care împreună cu gara feroviară și stația de transport public să formeze un nod intermodal. Doar că Primăria a ales să ignore PMUD.

După această fază, proiectul merge la autorizare; a primit în 2021 avizul favorabil al arhitectului șef. În 2022, acolo vor intra buldozerele. Se va ridica o clădire de birouri din sticlă, având opt etaje înalte. Alte două imobile vor fi tot S+P+8E+R+T, dar cu nivele mai joase, întrucât au ca destinație locuirea. În fine, cele două blocuri vor fi unite de un alt corp, suspendat, pe sub care va trece o stradă interioară.

200

de apartamente ar urma să includă noul ansamblu imobiliar din zona gării.

Lidl va avea 155 de locuri se parcare. Alături vor fi patru corpuri de clădire, pe 1,3 hectare.

3,4

hectare are terenul din lateralul magazinului Dedeman unde este propus acest proiect. Lidl deține 1,5 hectare.

Dezvoltatorii doresc să dezmembreze o parcelă de 1.114 metri pătrați, pe care ar urma să se amenajeze un parc. De asemenea, vor construi un pod pietonal și velo peste Nadăș, iar pe malul râului va exista un parcurs pietonal. Va fi lăsat loc pentru stație de autobuz în zona pasajului de la gară. Mai rămân 2.000 de metri pătrați lângă Nadăș, unde s-ar putea construi o creșă sau grădiniță.

Investitorul este Geainv SA. În spatele societății pe acțiuni Geainv, fostă Tehnofrig Imobiliare, se află oamenii de afaceri Horia Ciorcilă şi Dorel Goia. Ciorcilă este cel mai cunoscut bancher al Clujului, iar Goia controlează, printre altele, Grupul TeraPlast, cel mai mare pro­ducător român de materiale de con­strucţii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.