Nepăsarea care omoară oameni cu zile. De ce nu poate limita Comisia Naţională pentru Produse Biocide apariţia infecţiilor nosocomiale?
Avizarea produselor biocide este printre cele mai importante etape din întregul proces de limitare şi combatere a infecţiilor asociate actului medical (IAAM), sau nosocomiale, cum sunt mai cunoscute, deoarece „experţi” în domeniu din cadrul Comisiei Naţionale pentru Produse Biocide (denumită în continuare CNPB), aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, certifică şi ne asigură de eficacitatea substanţelor biocide în baza unor rapoarte de testări prezentate de distribuitori/ producători, efectuate în laboratoare de testare acreditate şi în acord cu standardele europene actualizate. Cel puţin teoretic, aceasta este responsabilitatea principală a CNPB.
În practică, lucrurile stau total diferit dacă este să luăm în considerare că multe dintre avizele BIO ale produselor biocide sunt emise cu greşeli, iar valabilitatea lor este prelungită pe baza unor teste de eficacitate care nu sunt în concordanţă cu SR EN 14885/2016 şi actualizările ulterioare ale acestuia, fapt care dovedeşte că CNPB nu este racordat la actualizările europene în materie.
Practic testările multor produse biocide sunt rescrise şi acceptate de CNPB în procesul de avizare/ reavizare pentru punerea pe piaţa naţională, după vechile metode standard de testare. Această practică conduce în final la aplicarea unor proceduri de dezinfecţie în unităţile sanitare cu substanţe biocide neconforme, cu concentraţii şi timpi nereali de acţiune în raport cu suprafeţele vizate. De fapt, asta duce la pierderi de vieți nevinovate.
Probabil distribuitorii nu se preocupă să prezinte testări noi racordate la ultimele standarde europene din cauza costurilor crescute de testare pentru stabilirea eficacităţii, nefiind exclus faptul că în anumite cazuri produsele să nu mai deţină proprietăţile care au stat iniţial la emiterea avizelor BIO de către CNPB.
În ultima perioadă se remarcă deseori greşeli în scrierea avizelor BIO emise pentru biocidele aflate pe piaţă, însă asemenea erori alte „experţilor” CNPB costă în final viaţa unor pacienţi.
România nu deţine nici până la ora actuală un laborator acreditat la nivel european care să poată efectua teste de eficacitate pentru microorganismele vizate în domeniul medical în special viruşi, fungi, levuri, bacterii şi microbacterii. „Specialiştii” CNPB se bazează pe rapoartele de eficacitate prezentate de producători / distribuitori emise de laboratoare din străinătate declarate ca fiind acreditate, standardizate şi independente, racordate la cerinţele europene în ceea ce priveşte metoda de testare. Lipsa a cel puţin unui laborator naţional, acreditat conform normelor europene, destinat testărilor pentru stabilirea eficacităţii reale a biocidelor, conduce la imposibilitatea autorităţilor sanitare naţionale de a verifica eficacitatea dezinfectanţilor şi sterilizanţilor cumpăraţi de spitale, aşa încât totul se bazează pe avizul BIO emis de CNPB.
Mai mult, dificultăţile întâmpinate de spitalele clujene sau cele din ţară din punct de vedere al asigurării circuitelor epidemiologice, precum şi legislaţia din domeniu (ex. Ordinul 961/2016) care nu mai ţine pasul cu evoluţia reglementărilor şi standardelor europene în materie, inclusiv din perspectiva procedurilor de curăţare, dezinfecţie şi sterilizare, conturează necesitatea adoptării unor măsuri pe linie legislativă care să elimine toate sincopele înregistrate în procesul de limitare a IAAM şi în procesul de avizare a biocidelor.
România are o lege privind infecţiile asociate actului medical încă de anul trecut, dar fără norme de aplicare. În aceste condiții, raportarea lor rămâne scăzută.