Nemulțumirile cadastrării: cetățenii se plâng de date eronate, administrațiile spun că li se indică terenul „cam p-aci”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj o ședință pe tema optimizării procesului de înregistrare sistematică a imobilelor, la care au participat reprezentanți din oficiile județelor Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, respectiv prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Pentru a facilita implementarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023 prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, în ședință s-a propus majorarea tarifului pe hectar, posibilitatea acordării unui avans către operator la începutul lucrării, posibilitatea depunerii documentelor justificative în trei etape (nu într-o singură etapă, ca în prezent) și nesolicitarea garanției de participare, ci reținerea acesteia din facturile emise ulterior.

Reprezentanţii oficiilor teritoriale şi-au asumat efectuarea de deplasări în judeţ, pentru a organiza întâlniri cu reprezentanţii unităţilor administrative teritoriale (UAT) în vederea facilitării extinderii POR 2014 – 2020.

Întârzieri în atribuirea contractelor prin POR, în județul Cluj

În luna aprilie 2020, Agenția va derula o nouă procedură de licitaţie pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor prevăzute pentru finanţare în etapa a III-a prin intermediul POR, în judeţul Cluj, deoarece cele anterioare nu s-au finalizat cu atribuirea de contracte. Dacă licitaţia ar merge bine, ar intra în program 16 comune: Călărași, Chiuiești, Câțcău, Ciurila, Cuzdrioara, Feleacu, Gârbău, Iara, Luna, Mărgău, Mihai Viteazu, Popești, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești și Săvădisla.

Deși înregistrarea sistematică la nivel de UAT a demarat în 2013 la Aghireșu, Iclod și Jucu (proiectul CAESAR), respectiv în 2015 la Borșa, Chinteni și Vultureni (PNCCF), abia în anul 2020 au fost recepționate primele documentații. Astfel, deși la începutul anului în curs au fost afișate la sediile primăriilor Aghireșu, Chinteni și Vultureni documentațiile de cadastru acceptate de OCPI Cluj, cetățenii reclamă faptul că unele date sunt eronate, precum și faptul că nu toți își pot ridica documentele de la primării. Între acestea ar fi cele depuse de GAUSS SRL Timișoara (UAT Chinteni) și de RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL (UAT Aghireșu).

Este de apreciat faptul că primele documentații au fost acceptate, dar se pune întrebarea cine va remedia neconformitățile semnalate de cetățeni? În condițiile în care topografii și-au încasat banii fără a mai avea obligații contractuale, singurii pretabili să preia aceste atribuții sunt funcționarii Oficiului.

Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, PSD, spune că s-a confruntat cu probleme, dar este bucuroasă că s-a reușit cadastrarea întregii comune. “Cadastrarea nu e perfectă. 90% este în regulă, 10% corectăm pe parcurs. Legea 7 ne dă voie timp de doi ani să corectăm cărțile funciare. Avem 19.000 de cf-uri, stau în Primărie între cutii ca într-o arhivă. 50% din populație nu știe să își indice terenul, zice “cam p-aci, nu am fost niciodată, e moștenire de la părinți”, și ne trezim că nu e în Mășcaș, ci în Corușu. Vom găsi soluția pentru erori, evident cele legale, indiferent ce interese există. Vorba mea este că morții se acoperă cu pământ și viii cu documente”, a spus primărița.

Lucrările de înregistrare sistematică pentru UAT Borșa și Iclod se află în diferite etape de lucru, tot în birourile societăților GAUSS SRL Timișoara și RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL, în timp ce documentația aferentă UAT Jucu a fost încărcată în programul E-terra 3, în vederea verificării de către angajații Oficiului.

Deficiențe în implementarea proiectului la nivel de sector cadastral

În cadrul celor cinci sesiuni de finanțare organizate de ANCPI, 67 de UAT din județul Cluj au depus la oficiu contracte de prestări servicii, dintre acestea au rămas în vigoare contractele pentru 34 de primării (unele au mai multe contracte în paralel). Restul contractelor s-au reziliat, deoarece societățile contractate de topografie nu și-au realizat atribuțiile contractuale în perioada asumată. A șasea sesiune nu s-a terminat încă, Oficiul aşteptând ca UAT-urile care au obţinut finanţare, 51 la număr, să încheie în termenul legal de 60 zile contracte de servicii de înregistrare sistematică, altfel pierd oportunitatea de cadastrare.

Ceea ce s-a constatat în ultimii doi ani este că, spre deosebire de perioada anterioară, prin contractarea de către topografi a unui număr mai redus de sectoare cadastrale au reușit să le finalizeze în termenul asumat, fapt care a permis înregistrarea mai multor imobile și absorbția mai multor fonduri.

Puţine realizări pentru cinci ani de program şi un judeţ care s-ar putea să aibă sute de mii de imobile. Cu toate acestea, pașii fermi realizați până în prezent constituie un avans de natură a facilita implementarea unor proiecte investiționale majore în mediul rural. Un alt aspect este implicarea funcționarilor din UAT în procesul de actualizare a documentațiilor cadastrale deținute, ceea ce ar ajuta topografii să se încadreze în termenele asumate. În zona de munte – Poieni, Râșca, Săcuieu, Valea Ierii s.a.m.d. – niciun topograf nu este interesat să încheie vreun contract, deoarece terenul este dificil şi documentele de la nivelul primăriilor sunt neclare.

În județul Sălaj, niciun UAT nu a fost cadastrat integral

La nivelul judeţului Sălaj, în 2019, au fost atribuite doar 26 de contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică (care acoperă câteva zeci de sectoare cadastrale dintre miile neînregistrate). Grav este că, în al șaselea an al programului, judeţul nu are nici măcar un UAT cadastrat în totalitate, ci doar câteva sectoare cadastrale din câteva comune (ex. Marca, Românaşi, Cuzăplac, Zimbor). Încercările ANCPI de atribuire a unor contracte pentru înregistrarea sistematică a tuturor imobilelor din UAT, în cazul acestui judeţ, s-au soldat cu eşecuri, deşi există fonduri europene alocate acestora. Comunele pentru care nu s-a depus nicio ofertă conformă în cadrul procedurilor derulate de ANCPI sunt Ileanda, Gâlgău, Zimbor, Năpradea, Românaşi, Sânmihaiu Almaşului, Lozna, Letca, Ip, Nuşfalău, Rus, Marca, Boghiş, Benesat şi Almaşu.

Municipiul Zalău este cel mai afectat în ceea ce privește înregistrarea sistematică a imobilelor, întrucât a pierdut şirul licitaţiilor pentru atribuirea serviciilor de cadastrare sistematică la care nu s-a prezentat niciun operator de cadastru.

Astfel, deși Legea cadastrului a fost modificată recent, iar preţul pentru aceste servicii a crescut cu 40% (înainte tariful era între 60 și 132 lei, în funcţie de gradul de dificultate al terenului), procedura de achiziţie a serviciilor de cadastrare derulată de Primăria Zalău în ianuarie 2020 a avut acelaşi rezultat ca toate cele derulate în anii anteriori.

Banii pot fi o problemă, dar posibil să existe și un dezinteres al instituţiilor publice responsabile pentru implementarea Programului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.