Neglijență sau premeditare? Cum se „evaporă” 200.000 de lei din buzunarul turdenilor, în văzul lumii
Caz scandalos, la Turda. Compania de Apă Arieș, aflată în subordinea Primăriei, vrea să scape de plata a peste 200.000 de lei către cetățenii municipiului, reprezentați de Primărie. Și au mari șanse să reușească, întrucât municipalitatea nu a fost interesată să își primească datoria, relatează jurnaliștii de la politicasiputere.ro.
Situația este interesantă întrucât procesul este între socru și ginere. Șeful CAA, Bogdan Bobic, este ginerele primarului Cristian Matei.
În decembrie 2022, Compania de Apă Arieș SA, reprezentată de Bogdan Bobic, a dat în judecată Municipiul Turda, reprezentat de primarul Cristian Matei. Miza e stingerea unei datorii pe care compania trebuia să o plătească municipiului Turda, în valoare de 211.494 lei, derivată dintr-un contract de vânzare cumpărare. În plus, se cere și obligarea Municipiului Turda la plata cheltuielilor de judecată în favoarea Companiei de Apă Arieș.
Cum spuneam, sunt șanse mari ca Primăria să piardă procesul și banii, pentru că a intervenit prescripția. Iar dacă este adevărată acuzația CAA că funcționarii din Primăria Turda nu au formulat la timp cererea de executare silită, atunci primarul se poate întoarce împotriva lor și să solicite despăgubiri.
Care e istoria
În vara anului 2011, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local Turda, municipiul Turda vinde Companiei de Apă Arieș clădirea de birouri și terenurile de pe str. Axente Sever nr. 2. Prețul tranzacției e de 1.984.000 de lei. Fiindcă CAA este companie publică, iar Municipiul Turda e principalul acționar, Consiliul Local Turda agreează ca plata să se facă în 40 de rate.
Ultima plată e efectuată la data de 9.12.2016.
După data încheierii contractului, Municipiul Turda a emis și a comunicat mai multe facturi pentru actualizarea cu indicele de inflație și pentru majorări. CAA nu le-a acceptat și nu a efectuat plăți în contul lor. În cererea de chemare în judecată a municipiului Turda din anul 2022, CAA nu specifică ce a stat la baza refuzului de plată a facturilor emise după anul 2016.
În ultima comunicare, din 19.12.2018, Municipiul Turda transmite Companiei de Apă că e datoare cu 211.494,15 lei, sumele reprezentând actualizări cu indicele de inflație pentru anii 2011-2017 si penalizări de 144.724, 30 lei.
Compania de Apă admite existența datoriei, dar susține că din anul 2016 a început să curgă un nou termen de prescripție de trei ani, în baza articolului 706 din Codul de Procedură Civilă. Chiar CAA admite în cererea de chemare în judecată că nu au fost îndeplinite acte de executare la cererea municipiului Turda, în temeiul contractului care era titlu executoriu, iar privilegiul vânzătorului nu a fost înscris în Cartea Funciară.