Neașteptat de modern: clujenii votează pentru reducerea poluării

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1323 Vizualizări.  

Clujenii sunt, cumva, înaintea vremurilor. În vreme ce conducătorii marilor state fac pași șovăielnici spre lupta cu schimbările climatice și abia dacă se uită spre valul pornit de ecologista Greta Thunberg, Clujul dă cele mai multe voturi în programul de bugetare participativă tocmai efortului de combatere a poluării.

Duminică noaptea, la finalul primei etape de votare, cel mai apreciat proiect a fost “Aer curat la Cluj”, din secțiunea spații verzi. Îi aparține lui Sebastian Fărcaș, care vrea să ofere 150.000 de euro pentru plantarea de copaci și realizarea unor fațade verzi. “Având în vedere schimbările climatice și poluarea tot mai ridicată din oraș, se propune o abordare multilaterală pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute și o calitate mai bună a vieții: plantarea de copaci cât mai mari în tot orasul (se pot alege anumite tipuri de copaci, care să elimine poluanții prezenți în aer); copaci inteligenți pentru purificarea aerului acolo unde spațiul nu permite altfel (AICI); fațade verzi/pereți verticali pentru clădiri; garduri vii între străzi și trotuare”, a scris Fărcaș, care a adunat 1.566 de voturi. 

Vă invit să parcurgem și celelalte proiecte câștigătoare ale categoriilor propuse pe bugetareparticipativa.ro.

Amenajare spații publice: Reamenajarea Canalului Morii – 1443 de voturi. Autor: Mihai Palade. Buget: 150.000 de euro.

“Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii, propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite; gunoaie predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”, scrie Mihai Palade.

Infrastructură educațională: Montarea de panouri fotovoltaice pe școli – 1.254 de voturi. Autor: Marcel Pârvu. Buget: 150.000 de euro.

“Proiectul constă în montarea de panouri fotovoltaice pe școli, în scopul reducerii consumului de energie de la rețea”, arată Pârvu.

Orașul digital: Scriporapp – culori tactile pentru nevăzători – 898 de voturi. Autor: Tudor Scripor. Buget: 120.000 de euro.

“Crearea unei aplicații pentru smartphone care va cuprinde hărțile informative tactile, pentru clădirile importante din municipiul Cluj-Napoca, acestea fiind identificate cu ajutorul Alfabetului Scripor-Codul Tactil al Culorilor pentru nevăzători, facilitând astfel accesibilizarea lor (spre exemplu: instituțiile publice, obiectivele turistice, transportul în comun, Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Bibliotecile Centrală și Județeană, Grădina Botanică, Aeroportul Cluj, Gara Centrală)”, sună prezentarea proiectului.

Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației: Semafoare inteligente pentru mașini la intersecția cu liniile de tramvai – 814 voturi. Autor: Sorin Blaga. Buget: 150.000 de euro.

“Instalarea unor semafoarte inteligente pentru mașini în intersecțiile de la Calvaria și Omega, unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde. Semafoarele vor fi comandate de tramvaie prin niște senzori montați pe rețea, la 50 de metri înainte și după intersecție. În momentul în care pantograful tramvaiului va atinge senzorul de dinaintea intersecției, semaforul pentru mașini va arăta culoarea roșie, iar când tramvaiul va atinge senzorul de după intersecție, semaforul va reveni la culoarea verde pentru mașini”.

Alei, trotuare, zone pietonale – Alei de plimbare prin pădurea Făget – 586 de voturi. Autor: Lucia Crișan. Buget: 10.000 de euro.

“Alei pavate (sau chiar din pietriș, ideea e să fie practicabile și pe timp ploios) pentru plimbare, late de 2,5 – 3 metri. Vor putea fi utilizate atât de cei mai în varstă, cât și de mame cu cărucioare. De asemenea, ar fi utile și pentru cei ce vor să facă jogging în aer curat. Din loc în loc pot fi amplasate câteva bănci pentru odihnă”, propune Lucia Crișan.

De astăzi, proiectele sunt evaluate în Primărie, iar din 28 octombrie se va putea din nou alege. De data aceasta nu pe categorii: clujenii vor putea oferi un singur vot proiectului pe care îl consideră cel mai valoros. Rezultatul final îl vom afla în a doua parte a lunii noiembrie.

15

proiecte vor fi declarate câștigătoare în programul de bugetară participativă online, aflat anul acesta la a treia ediție. Bugetul total este de 2.250.000 de euro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.