Ne trebuie profit în „orașul pentru cetățeni”. Iată din ce bani trăiește Clujul

Oraș pentru cetățeni vs oraș pentru profit. Dezbaterea aceasta stârnește multe ambiții, mai ales în mediul online. L-ați auzit și pe primarul Emil Boc preluând sintagma “oraș pentru oameni”; e o apariție nouă în vocabularul domniei sale.
Despre “demonizarea profitului” a vorbit arhitectul Vlad Negru, la Real Estate Agenda, emisiunea de la Napoca FM realizată în colaborare cu Media9. Arhitectul a obținut date despre modul în care se compun bugetele, atât la nivel național, cât și la nivel local.
“Am solicitat o sinteză a bugetului național din ultimii ani. Sursele fiscale sunt în jurul a 80%, iar asta ne arată că trăim din profitabilitatea activităților economice. Am consultat și cel mai recent buget al municipiului Cluj-Napoca, iar sursele fiscale ajung la aproape 70%. În schimb, sursele nefiscale se ridică la un fabulos 3%. Iată de ce cred că demonizarea profitului este riscantă. Banii aceștia asigură salarii pentru medici și profesori, bani pentru transport public, pentru viața de zi cu zi”, a spus Vlad Negru.
Arhitectul a spus că dezvoltarea Clujului din punct de vedere urbanistic trebuie să continue. „Construcția de locuințe nu e artificială. Există un dezechilibru între ofertă și cerere exprimat prin preț. Pentru că se construiește prea puțin, prețurile cresc tot mai mult. Clujul trebuie să rămână atractiv pentru investiții”, a subliniat Vlad Negru.
Primarul Emil Boc obișnuiește să spună că, la fiecare leu pus de clujeni, municipalitatea mai adaugă 2,5 din fonduri europene. Este vorba însă numai din sumele destinate investițiilor. Ce uită primarul să spună este să salariile angajaților din Primărie, toate achizițiile și costurile de funcționare se achită din banii clujenilor, taxe și impozite, dar mai ales sume provenite din surse fiscale.
Emisiunea Real Estate Agenda este difuzată în fiecare luni, la 10:05, pe postul de radio Napoca FM. Poate fi urmărită și video, pe pagina de Facebook Napoca Live.