Ne-au scos nepotismul și plagiatul din Top 1.000 Shanghai? David: „Partea de nepotism este sever reglementată”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1233 Vizualizări.  

Vedem niște fenomene în învățământul universitar din ultimii ani: unul este creșterea numărului de acuzații de favoritisme și nepotisme în facultăți, altul este înmulțirea scandalurile de plagiat, apoi avem ieșirea tuturor universităților românești din Top 1.000 Shanghai. Sunt aceste lucruri conectate? Rectorul UBB Cluj, Daniel David, susține că nu.

„Orice afectează performanța academicăinclusiv dezinteresul/nepotismul – are efect și în rankinguri. Dar cred în țară cauza principal este alta, și anume arhitectura academică și finanțarea. Spun asta pentru toate marile universități sunt foarte motivate aibă poziții bune în rankinguri, iar prin legislația națională și internă, partea de nepotism este sever reglementată (iar dacă scapă ceva, nu este major și se corectează obligatoriu la identificare).

În cazul UBB, de șapte ani suntem prima universitate din țară în meta-rankingurile naționale/universitare. Anul acesta suntem primii în țară în clasamentele de până acum incluse în meta-rankinguri (ex. Scimago/CWUR/Leiden/QS), în QS ocupând cea mai bună poziție din istoria universității (între primele 53,3% dintre universitățile incluse în ranking și 801-850 la nivel internațional).

Asta și pentru că noile clasamente sunt mai comprehensive decât clasamentul Shanghai și nu reduc activitatea academică mai ales la publicații de tip articol indexate Web of Science (ex. au indicatori mai nuanțați de cercetare, educație, internaționalizare, reputație etc.).

Dar, în general nu mă feresc să spun că eu cred că ne-am cam atins limitele în organizarea actuală, iar dincolo de efortul nostru și de ceea ce putem și vom face prin forțe proprii, este nevoie și de un efort al autorităților în aranjarea arhitecturii academice naționale și în finanțarea excelenței”, a spus Daniel David.

În ceea ce privește situațiile de plagiat, David a explicat că UBB implementează mecanisme caracterizate prin transparență, celeritate și raportare la bunele practici academice internaționale atunci când sunt semnalate cazuri.

„Abaterile de la etica academică sunt, din păcate, o prezența în orice universitate (uneori accentuate de mărimea/complexitatea instituției), așa cum se vede și în spațiul public internațional (inclusiv la universități internaționale de referință – că acestea atrag și atenția publică) sau național (inclusiv la universități de referință din țară – că aici acestea atrag atenția publică). Elementul fundamental și diferențiator între universități este însă cum te raportezi la abaterile de la etica academică, astfel încât să le reduci numărul și să reprezinte un procent redus în marea masă activităților academice, iar când totuși apar să ai măsuri corecte de intervenție. Sub acest aspect politica UBB este să accentueze partea de prevenție, prin educației eficientă pentru etica academică la toate niveluri academice. De asemenea, UBB, așa cum s-a văzut, implementează cele mai bune mecanisme atunci când apar abateri etice, caracterizate prin transparență, celeritate și raportare la bunele practici academice internaționale. Așadar, ținând cont de mărimea și complexitatea universității au fost și probabil vor mai fi abateri etice, dar ceea ce ne diferențiază este modul în care încercăm să le prevenim (iar efectul se vede în ponderea redusă în masa mare a activității universității) și mai ales modul corect de răspuns atunci când, din păcate, mai apar”, a subliniat rectorul UBB.

Vedeți mai jos un articol care a stârnit controverse despre nevoia ca UBB și UMF să se reunească pentru revenirea Clujului în Top 1.000 Shanghai, prezentată și argumentată de Daniel David.

Cum adunarea UBB + UMF poate avea ca rezultat Clujul în top mondial 500. David: „Orice rector responsabil trebuie să corecteze ceea ce se poate corecta și să arate ‘elefantul din încăpere’ celor care nu-l văd”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.