„Nava extraterestră” a fost primită gratis de Primăria clujeană. Se potrivește în peisaj?

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Idee remarcabilă, însă de un gust discutabil. Vorbim despre sensul giratoriu de lângă ansamblul statuar “Horea, Cloșca și Crișan”. Acesta a fost primit cadou de Cluj-Napoca – a venit o propunere de la Craiova, iar municipalitatea a acceptat. Arhitecții consultați de Media9 au au ironizat felul în care arată acest sens: ei au spus că seamănă cu o navă extraterestră. Se potrivește la Cluj? Dincolo de ce spun specialiștii, este adevărat că între frumos și urât este o linie de demarcație pe care fiecare o percepe diferit. Ție îți place?

Altfel, proiectul este interesant. Un sens giratoriu modular, care se instalează foarte rapid și este garantat 50 de ani. Este invenția unui craiovean, iar cei care au transformat totul într-o afacere sunt fiicele sale. Compania Arva SA este manageriat de tineri care nu au împlinit încă 30 de ani.

Am descoperit astfel de sensuri giratorii la Craiova, la Orșova (foto jos), la Drobeta Turnu Severin. Și probabil sunt în multe alte locuri, pe care noi nu le-am descoperit.

Sensurile modulare au diametre între 8 și 20 de metri, dar pentru Cluj-Napoca s-a realizat aproape o miniatură.

“Sensul giratoriu modular se deosebește de tehnicile tradiționale de construcție prin timpul redus de montaj, neafectarea circulației rutiere în timpul montajului și posibilitatea relocării acestuia cu mare ușurință, contrar sensurilor giratorii actuale. Rezistența betonului clasa B500 împreună cu sistemul de armare ne permit să oferim o garanție de 50 de ani. Brevetul de invenție va fi obținut în cursul anului 2018, firma noastră aplicând încă de anul trecut pentru acesta. De asemenea, urmează să aplicăm pentru obținerea brevetului internațional.”, a declarat Greta Bloj, administratorul firmei SC Arva SA.

“Totul a plecat de la ideea de a realiza construcții cu cât mai puțin deranj posibil, iar de la concept până la proiect și punerea lui în aplicare nu a mai fost decât un pas. Aceste subansamble care vin gata create din fabrică sunt apoi montate într-un timp foarte scurt, fără perturbarea traficului și cu posibilitatea de a fi montate oriunde este nevoie.”, explică Andrei Stancu, tânărul proiectant al firmei.

“Ne dorim să facem această tehnologie cunoscută la nivel național și internațional. Considerăm că ar trebui să aibă success, dat fiind faptul că o construcție clasică durează săptămâni întregi.”, susține Francesca Cremene (fostă Bloj). 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.