Năduf și obidă. Scrisoarea unei mămici: Domnule Boc, pentru mine sunteți un agent publicitar

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2255 Vizualizări.  

Scrisoare cu năduf și obidă publicată de o mămică pe Facebook. Adresantul este primarul Emil Boc, iar expeditorul, Bianca Felseghi, o jurnalistă aflată în concediu de maternitate.
„Stimate domnule Emil Boc. Am vrut, inițial, să scriu „Stimate domnule primar”, în sensul de administrator al domeniului public, dar pentru mine dvs. nu sunteți de ceva timp primar, ci mai degrabă un agent publicitar”, începe acuzator Bianca.
Jurnalista arată că festivalurile și distracția din oraș ascundeau haosul. Iar acum, pe timp de pandemie, acesta a ieșit la iveală.
 „Probabil că ați auzit deja de multe ori clișeul că abia atunci când ajungi să împingi un cărucior pe străzile orașului începi să deschizi ochii la cât de aglomerat, poluat, prăfos, nedisciplinat și ignorat este acesta. Ei bine, vă mai spun eu o dată acest „clișeu’”. De când sunt în concediu de maternitate și de când e pandemie, Clujul este ca un escape room. O capcană.
N-o să vorbesc, iar, de trotuarele impracticabile și de faptul că, din pricina celor care parchează fără niciun discernământ și fără să fie penalizați de nimeni, sunt nevoită deseori să pândesc mașinile din trafic și să ies cu căruciorul direct pe acostamentul străzilor, doar ca să pot înainta. Dar o să vorbesc de strada Corneliu Coposu, care e o arteră deloc neglijabilă și care, vecină fiind cu mine, a devenit în ultimul an o autostradă în toată regula. Chiar asta e senzația, că locuiesc lângă autostradă. Tirurile curg în coloane, uneori cu viteze amețitoare și ridicând nori de praf și noxe. Dimineața, la EBS Radio, ni se spune candid, că e vremea potrivită să aerisim încăperile, dar eu, dacă deschid geamul, culeg mai apoi praf negru de pe mobilă. Am ajuns să mă bucur că port nenorocita aia de mască, pe față, deși și așa mirosul de noxe e pregnant în aer. Însă pe copilul adormit din cărucior nu am cum să îl protejez. O să mai vorbesc de faptul că în zona în care locuiesc nu există niciun parc. Niciunul. Există, în schimb, cel puțin 10 proiecte imobiliare în derulare, în zona Gării, blocuri de la 4 etaje în sus, ale căror șantiere împrăștie praf și iarăși praf, fiindcă se lucrează la capacitate maximă. Uitați-vă la felul în care se dezvoltă urbanistic zona Autogării. Uitați-vă cum arată Piața Abator, străzile Maramureșului și bulevardul Muncii, Piața 1 Mai-Carbochim-Porțelanului. Acolo deja Occidentul din Centru e departe. Arată ca-n imaginile acelea cu Rusia profundă: noroi, tranșee și blocuri nou-nouțe cu oglinzi, mărginite de un Someș infect, pe care curg pet-uri”, este o parte din mesaj. Îl găsiți complet AICI.
Bianca Felseghi a fost jurnalist la publicații importante, precum Clujeanul, Ziarul Clujeanului, Ziua de Cluj, respectiv Pressone.ro, și are la activ mai multe premii pentru calitatea articolelor sale.

CITAT

„De cele mai multe ori am pur si simplu o senzație de jenă când aud vorbindu-se despre Cluj în termeni laudativi, când aud despre metrou și alte proiecte din categoria „next level” din administrație, dar noi încă ne batem cu asfaltul, cu praful, cu poluarea, cu lipsa centurii ocolitoare. E, cum se zice pe la noi, un caz tipic de oraș cu ruj pe buze și țurțuri la fund”.

Bianca Felseghi, mămică

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.