N-am făcut nimic de trei decenii. „Oare Clujul, ca număr de locuitori, ca interes cultural, a rămas ca acum 100 de ani?”

Autor  admin   în       1 year în urmã     756 Vizualizări.  

Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, realizată în colaborare cu Media9, arhitectul Szabolcs Guttmann a vorbit despre infrastructura culturală a Clujului și despre lipsa de atractivitate din punct de vedere turistic.

Guttmann susține că, „dacă ar avea o susținere serioasă, Clujul, ca centru istoric, ar putea deveni un important obiectiv turistic”.

Piața Mare din Sibiu. Foto: planiada.ro

„Să nu uităm că Sibiul este pe harta turistică Michelin (este vorba de Ghidul verde Michelin România, care are 508 de pagini şi include 26 de hărţi, 92 de fotografii, peste 300 de recomandări pentru hoteluri și restaurante şi peste 500 de locuri de vizitat în Romania – n.r.).

Cu puțin efort, Clujul ar putea să depășească Sibiul. Dincolo de farmecul medieval pe care îl are Sibiul. Gândiți-vă că Clujul are o filarmonică, două teatre, două opere, care sunt <sugrumate>.

Au o infrastructură de peste 100 de ani. E suficient să ne întrebăm: oare Clujul, ca număr de locuitori, ca interes cultural, a rămas ca acum 100 de ani? Neapărat trebuia să ne gândim, cel puțin când vine vorba de stadioane, la stratul cultural clujean, care nu are o sală de expoziție, chiar dacă are Facultate de arhitectură, de Design ș.a.m.d.

Totuși, au trecut 30 de ani! În 30 de ani, n-am reușit să conștientizăm că este elementar să punem în vitrină tinerii talentați care dau din viața lor pentru talentul lor! Și un alt lucru: dacă e să comparăm orașele transilvănene, de exemplu la capitolul cetăți, suntem foarte jos.

În 2012, am adus expoziția de la Alba Iulia. Și am arătat că un orășel precum Alba Iulia reușește să administreze ditamai cetatea (este vorba de Cetatea Alba Carolina, o  fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei – n.r.). Și noi nu reușim să <acapărăm> o Cetățuie. Nu mă simt clujean cu această atitudine”, a concluzionat, vizibil emoționat, cunoscutul arhitect.

Urmărește întreaga emisiune mai jos:

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.