N-a convins! Proiectul cu blocuri de 4 etaje a fost respins. Care a fost motivul invocat de urbaniști

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     4027 Vizualizări.  

Proiectul care viza introducerea în intravilan a unei suprafețe de 4.000 de metri pătrați în Florești pentru construirea a două blocuri cu parter și 4 etaje a fost respins în ședința de joi, 7 septembrie, a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de la Consililul Județean Cluj. 

Terenul propus pentru construcția blocurilor, în apropierea cartierului Terra

Proiectul se află în etapa elaborării planului urbanistic zonal (PUZ), iar beneficiarii investiției și-au exprimat intenția de a introduce două parcele cu o suprafață totală de 4.000 de metri pătrați din extravilan în intravilanul localității Florești.

Ca să fim mai preciși, terenul studiat se află în partea de sud-vest a super-aglomeratului cartier Terra (foto jos).

Urbaniștii au considerat că, în acest moment, comuna Florești are încă destul teren în intravilan pe care se poate construi, iar introducerea altor suprafețe de teren din extravilan în intravilan nu se justifică.

Întrebarea care a condus la concluzia finală

Proiectul n-are vreun istoric. Reprezentantul proiectantului, arh. urb. Alida Vișan, a făcut o prezentare succintă a lucrării, dar la sfârșitul ei a venit întrebarea lansată de arh. Iustinian Orza, cel care a condus ședința comisiei tehnice de astăzi în absența lui Alin Tișe și a arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță.

„Vă întreb și pe dumneavoastră, așa cum am mai făcut-o în situații de acest fel: de ce ar fi nevoie să introducem în intravilan această suprafață, din moment ce comuna Florești are încă destul teren de construit? Care este câștigul comunității?”.

Proiectantul a invocat nevoia de a construi în această zonă, aflată în apropierea cartierului Terra, deoarece sunt multe solicitări și ar exista o presiune pe dezvoltatori.

Răspunsul nu i-a convins pe urbaniști, iar la recomandarea lui Iustinian Orza, proiectul a fost respins. Cinci dintre membrii comisiei au fost de acord cu recomandarea lui Orza.

4.000

de metri pătrați este suprafața propusă de investitori pentru introducerea în intravilanul localității Florești. Baneficiarii au propus două blocuri de locuințe cu regimul de înălțime D+P+4E.

Potrivit documentației, terenul pe care se doreşte intervenţia este situat în imediata apropiere a intravilanului comunei. Mai precis, în partea de sud-vest a cartierului Terra.

„În vecinătatea terenului studiat s-au edificat mai multe ansambluri de locuințe colective, fapt care denotă tendința de dezvoltare a zonei”, a motivat proiectantul necesitatea construirii celor două imobile.

Beneficiarii investiției sunt persoane fizice: Bianca Andreea și Florin Radu Salomie + Florina, Valeria, Dorinel și Vasile Nicolae Oltean. Proiectantul lucrării este s.c. Endorfina Concept s.r.l. din localitatea Florești.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.