Muzeul Științei, Parcul Bună Ziua… Opt concursuri de soluții, pregătite de Primărie

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1307 Vizualizări.  

Ordinul arhitecților din România (OAR) este asaltat de cereri de organizare a unor concursuri de soluții pentru Cluj-Napoca. În următoarea perioadă, ar trebui să aibă loc nu mai puțin de opt concursuri, dar pe listă vor mai apărea și alte obiective.

Concursurile de soluții internaționale, cu premii generoase și cu un juriu calificat și divers, ajută municipalitatea să găsească cele mai bune soluții pentru modernizarea unor puncte din oraș. 

Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, a dezvăluit că, în 2021, ar trebui să mai aibă loc trei concursuri: Muzeul Științei, Liceul teoretic “Nicolae Bălcescu” și străzile adiacente, respectiv Parcul Bună Ziua. Anul acesta a fost stabilit câștigătorul unei întreceri a arhitecților care a avut loc anul trecut, pentru amenajarea celui mai mare parc al Clujului, Parcul Est. 

„Avem șase școli în plan, dar cu această ocazie modernizăm și străzile adiacente. Nu este cazul la Liceul național “Gheorghe Șincai”, pentru că acolo toate arterele din jur apar deja în alte proiecte de modernizare”, a spus Cîmpean.

Cele opt concursuri de soluții:

  1. Muzeul Științei – acesta ar urma să fie amplasat pe Dealul Lomb, lângă Cluj Innovation Park
  2. Parcul Bună Ziua – este situat în partea de sud a blocurilor și se întinde până la Calea Turzii
  3. Liceul teoretic “Nicolae Bălcescu” – extinderea școlii, reorganizarea curții, modernizarea străzilor Argeș și Nicolae Bălcescu
  4.  Liceul național “Gheorghe Șincai” – se referă doar la școală, întrucât străzile din jur sunt modernizate
  5. Liceul de informatică “Tiberiu Popoviciu” – extinderea școlii, reorganizarea curții, modernizarea străzilor adiacente
  6. Colegiul tehnic “Napoca” – extinderea școlii, reorganizarea curții, modernizarea străzilor adiacente
  7. Liceul cu program sportiv – extinderea școlii, reorganizarea curții, modernizarea străzilor adiacente
  8. Liceul teoretic “Lucian Blaga” – extinderea școlii, reorganizarea curții, modernizarea străzilor adiacente

Pentru toate acestea s-au semnat deja contracte între Primărie și OAR. Ar mai putea apărea modernizarea centrului de cartier din Zorilor sau culoarul auto-velo de nord, de la gară la IRA.

Până acum, Cluj-Napoca are un palmares bogat. Prima care s-a modernizat în urma unui concurs de soluții a fost Piața Unirii, proiect câștigat de arhitecții de la Planwerk. Au urmat Turnul Pompierilor, regândirea malurilor Someșului, revitalizarea Cetățuii, masterplan pentru noul cartier Sopor, străzile Kogălniceanu, Universității, Iuliu Maniu și alte șapte, din zona de sud a centrului, Parcul Feroviarilor, Parcul Est. Trei dintre întreceri au fost dominate de Asiza, biroul de arhitectură al profesorului Vlad Sebastian Rusu; regândirea malurilor Someșului a fost realizată de Practica, o casă de proiectare spaniolă.

FOTO SUS: Muzeul Științei de la Paris

Citește și:

Clujul secolului XXII. Planuri pentru o clădire futuristă

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.