Multă vegetație, să nu mai zică nimeni că se betonează! Parcul cu două lacuri și 510 arbori noi intră în recepție

A devenit un refren acesta cu betonarea parcurilor, dar avem un excelent contraexemplu, un parc care propune multă vegetație și pune accent pe biodiversitate. Două lacuri, 510 arbori noi, cu balot, pe lângă cei existenți, peste 30.000 exemplare vegetație de talie mică. Altfel spus, 4,96 hectare din totalul de 5,3 hectare este verde. Unde? În Parcul Feroviarilor.
Bătrânul parc al Clujului s-a înnoit. Lucrările sunt pe final și, la începutul lunii decembrie, se va trece la recepția lucrărilor. Arhitecții care au câștigat concursul de soluții pentru modernizarea Parcului Feroviarilor sunt Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu; executantul lucrărilor este asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL.
“Parcul este 99% terminat, încă se mai completează vegetația cu câteva plantări. Mai este de lucru la trotuar și la marcaje, dar pentru asta este nevoie ca temperaturile să mai urce”, a explicat, pentru Media9, Vlad Sebastian Rusu.
Parcul și-a propus să conecteze parcul cu Someșul și să devină un spațiu de agrement plăcut, liniștit și umbros, pe timp de vară. S-au realizat o serie de alei pentru pietoni și bicicliști, pavilioane multifuncționale, amfiteatre, grupuri sanitare, mobilier urban modern etc. S-a instalat un sistem public de iluminat cu tehnologie LED, eficient energetic. Cel mai interesant lucru este însă că s-au amenajat două lacuri și s-au construit două pasarele pietonale și velo, dintre care unul traversează Someșul.
Proiectul a cuprins și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor, inclusiv cu amplasare de stații de încărcare pentru mașini electrice, introducerea de cabluri în subteran, reabilitarea carosabilului, lucrări la trotuare. Ultima parte nu s-a încheiat.
“Sunt mulțumit de felul în care arată parcul. S-au respectat prescripțiile tehnice, care de altfel au fost foarte detaliate. Am avut parte de un constructor serios, care nu a făcut rabat la calitate. Am avut ședințe pe șantier în fiecare vineri, săptămână de săptămână, ca să nu lăsăm nimic la voia întâmplării. Sunt convins că lumea va aprecia vegetația din acest parc, plantele perene, sălbatice, care au fpst plantate”, a mai subliniat Vlad Sebastian Rusu.
Parcul trebuie finalizat anul acesta, întrucât s-au utilizat fonduri europene din exercițiul financiar al Comisiei Europene care se încheie în 31 decembrie. Locul însă va “exploda” în primăvara anului viitor, când natura se va înverzi.
Valoarea totală a contractului: 43.999.114,63 lei, TVA inclus, adică aproape 9 milioane €.
FOTO: Andrada Pinte și Petrica Maier-Dragan