Mult verde și roșu. Cartierul Grigorescu se colorează

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3485 Vizualizări.  

Conceptul de modificare a unor străzi din cartierul Grigorescu, în zona Pieței 14 Iulie, a fost prezentat marți, în dezbaterea online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). În cadrul proiectului „Walkable city”, arhitecții de la Planwerk au regândit întregul spațiu. Acesta se umple de culoare, cu verdele vegetației, dar și al pistelor de biciclete, cu roșul de la trecerile de pietoni și benzile dedicate mijloacelor de transport în comun.

Ce ar urma să se schimbe? În primul rând, o scurtă porțiune din Piața 14 iulie va deveni pietonală. Este vorba despre latura sudică, în spatele fostei benzinării. Acel triunghi format din spațiul fostei stații de carburant și de arteră a fost conceput ca o zonă de plimbare și/sau de socializare.

„Va fi un centru de cartier. S-a propus activarea sau mai bine spus recuperarea lui. Va fi o zonă pregnant verde, cu un pavilion modular cu caracter temporar, din materiale ușoare, care ar contribui la oferta comercială, de tip cafenea. Se vor putea organiza și piețe volante. Va avea toaletă încorporată, o fântână, locuri de șezut, tot ce trebuie într-o astfel de zonă”, a spus arhitectul Tudor Pănescu, de la Planwerk. Acesta a realizat conceptul împreună cu Adrian Borda, “părintele” planului urbanistic general al Clujului.

Străzile din jur – Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu, Milcov – au fost concepute cu multă vegetație, cu spații de joacă pentru copii, cu piste de biciclete, acolo unde este posbil, cu mobilier urban și iluminat cu led. Toată zona va fi mai ofertantă pentru locuitori și, astfel, mai vie. Circulația rutieră se va păstra pe majoritatea arterelor din prezent; pe latura nordică a pieței, arhitecții și-au permis chiar să propună o bandă dedicată pentru autobuze.

Strada Sigismund Toduță va avea „buzunare”, unde se vor amenaja locuri de joacă pentru copii sau băncuțe. Prețul este renunțarea la o parte dintre parcări. O abordare identică este propusă și pentru strada Milcov.

Pe Traian Grozăvescu există și acum piste de biciclete, marcate încă de la proiectul „Bike sharing”. Acum ar urma să fie vopsite în verde și separate de traficul auto. Strada este conectată velo cu Eremia Grigorescu, iar prin acest proiect se vor continua pistele de biciclete spre Someș.

„Și strada George Enescu va avea un caracter verde pregnant”, a subliniat Tudor Pănescu. Vor fi trei rânduri de arbori, în contextul diminuării numărului de locuri de parcare. Evident, peste tot se mențin sensurile unice existente.

„Ca măsură generală am încercat peste tot ca la intersecțiile cu străzile laterale să folosim intersecțiile ridicate la nivelul de călcare a pietonului, cu marcaje colorate, care să atenționeze șoferul. Intersecțiile vor fi semaforizate. De asemenea, am propus sensuri unice opuse, ca să descurajăm traversarea cartierului pe artere secundare”, a spus Tudor Pănescu.

Trebuie să observăm că Grigorescu este probabil singurul cartier important al Clujului unde municipalitatea nu a identificat măcar un spațiu unde să se contruiască un parking.

Pe Facebook, au existat clujeni care au protestat în legătură cu reducerea numărului de parcări și a spațiilor pentru circulația auto. Este însă o politică a administrației locale aceasta de a descuraja transportul privat și de a îndemna cetățenii să folosească mijloacele de transport în comun sau bicicletele.

La străzile aminitite se va adăuga și Gavril Musicescu, care a fost propusă ca pietonală de spaniolii de la Practica, autorii proiectului de regândire a malurilor Someșului.

Arhitecții nu au avut ca misiune să se ocupe și de modernizarea parcului din Piața 14 Iulie, care face parte dintr-un alt proiect.

Toate prezentările din cadrul dezbaterii online pe platforma Zoom pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Dezbaterea integrală poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Toate dezbaterile de luna aceasta au fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

și

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.