Mult-așteptatul spital de copii monobloc din Borhanci. Alin Tișe a anunțat de unde vor veni banii

Administratorul județului, Alin Tișe, a anunțat în ședința Consiliului Județean că actualul executiv a emis o hotărâre de guvern prin care au fost stabilite criteriile de finanțare pentru obiective majore în Sănătate. Iar pentru a finanța aceste obiective, executivul va apela la un împrumut extern. La Cluj, unul din aceste obiective importante este Spitalul pediatric monobloc, care a fost exclus de pe lista finanțărilor prin PNRR.
DECLARAȚIE
„Guvernul va lua un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, iar în urma criteriilor stabilite, pe primul loc s-a clasat proiectul nostru cu viitorul Spital de copii. În funcție de cum vor gândi cei de la ministerul Sănătății ghidul și procedura de finanțare, vom fi primii care vom primi banii, undeva între 100 și 200 de milioane de euro. Este un moment important și probabil că în toamnă, în funcție de cum vor lucra ministerul Sănătății și Guvernul, vom putea începe lucrările la acest spital atât de mult dorit de noi toți”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Administratorul județului a mai spus că a fost contactat de către rectorul UMF care și-a manifestat intenția de a investi pe terenul unde a fost proiectat Centrul de transplant multiorgan. „Cei din conducerea UMF mi-au transmis că sunt de acord să găsim o formulă de asociere între Consiliul Județean și UMF. Trebuie să găsim o modalitate prin care fie vindem proiectul și terenul, iar UMF să construiască din banii săi un corp de clădire destinat transplantului, fie o asociere prin care noi păstrăm ceea ce avem, iar UMF să vină cu resursele financiare. Cu alte cuvinte, analizăm cu UMF o variantă convenabilă, dar până acum nu am luat nicio decizie”, a mai spus Alin Tișe.
200
de milioane de euro este valoarea estimată a viitorului spital de copii.
506
paturi pentru spitalizare continuă va avea Spitalul pediatric monobloc.
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va fi edificat în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară.
Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
Citește și acest articol:
Cel mai modern spital pentru copii va fi construit la Cluj. Investiția este uriașă