Mugurel Călinescu, elevul de 16 ani arestat de Securitate din cauza mesajelor sale anticomuniste, comemorat în subteranele Clujului. VIDEO

În urmă cu 43 de ani, Mugurel Călinescu, un elev de 16 ani, din Botoșani, proaspăt intrat în clasa a XI-a la Liceul „Aurelian Treboniu”, a pus pe jar forțele Securității. Tânărul firav ca trestia a avut curajul nebunesc, am putea spune, de a scrie pe clădiri și panouri din oraș cel puțin 24 de mesaje anticomuniste, în perioada în care nimeni nu mișca în front de frica represiunilor. Când puteai face pușcărie ori să fii internat cu forța la Psihiatrie pentru un simplu banc cu sau despre regimul lui Ceaușescu. Mesajele scrise de Mugurel i-au speriat la culme până și pe locuitorii urbei, iar pe securiști i-au făcut să ia cele mai inumane decizii.
Prins în timp ce scria pe un panou: „Vrem dreptate și libertate!”
Până să-l prindă, lucrătorii Securității au întors orașul pe dos, au interogat sute, mii de persoane. În nebunia lor de a-l descoperi pe autorul acestor mesaje, forțele de ordine și represiune „s-au întărit” cu grupuri de informatori, de copii ai străzii și de hoți. Din 13 octombrie 1981, data când a fost înregistrat primul mesaj anticomunist, și până în 18 octombrie 1981, securiștii au strâns 80.000 de probe grafice, cam cât populația de atunci a Botoșaniului, inclusiv de la cei câțiva turiști străini aflați în oraș, dar și de la pacienții spitalului de psihiatrie. Credeau că numai un nebun ar putea face așa ceva. Nu bănuiau nici în ruptul capului că autorul acestor mesaje împotriva dictaturii comuniste era un băietan de nici 17 ani, care voia libertate și demnitate. Și o Românie altfel.
Fotografie din dosarul CNSAS/pressone.ro
Mugurel Călinescu fost prins de doi lucrători ai Securității, în noaptea de 17 pe 18 octombrie 1981, la ora 0.55, în timp ce scria „Vrem dreptate și libertate!” pe panoul de protecție de la Casa Sindicatelor. La 50 de pași de ușa apartamentului în care locuia alături de mama sa, Rodica Oncescu.
Diagnosticat cu leucemie, după interogatoriile din beciurile Securității
Au urmat luni întregi de anchetă. Mugurel a fost chemat la sediul Securității din Botoșani. I se punea în față un bec puternic, care îl încălzea teribil, și i se dădea să bea o cafea, după care anchetatorul ieșea din birou. Mugurel le spunea că are doar 16 ani și că nu bea cafea, fiindcă nici nu-i place, dar securiștii insistau să bea. Iar tânărul golea ceașca de fiecare dată când era chemat la sediu.
După trei săptămâni de la începerea anchetei și de la primele cafele, lui Mugurel au început să-i apară furuncule pe tot corpul. Peste nouă luni, medicii au descoperit că elevul care a pus pe jar Securitatea are leucemie. Boala avea să-l ucidă pe 13 februarie 1985. Singur, la Iași, într-un salon rece, pândit din umbră de lucrători ai Securității. Avea doar 19 ani și 9 luni.
La 43 de ani de atunci, Mugurel Călinescu este adus în memoria clujenilor. Într-un mod mai puțin întâlnit. Sau mai corect spus, neaștepat. Cineva a ținut să-l comemoreze pe Mugurel în pasajul de sub girația de pe strada Frunzișului. Aici, acel cineva a scris pe pereții din pasaj mesajul scris pe o placă după 1990 în Botoșani, în memoria lui Mugurel Călinescu, victima comunismului. Și l-a desenat.
„Mugurel de eroism”, stă scris pe un perete din pasaj, alături de imaginea lui Mugurel.
„Pe acest zid, elevul Mugur Iulian Călinescu (1965 – 1985) a scris în ziua de 18 octombrie 1981 îndemnul ‘Jos comunismul!’”.
De ce spunem neașteptat? Pentru că elevul care i-a îngenunchiat și chinuit pe temuții securiști timp de câteva zile ar fi meritat o aducere aminte la vedere. Nu într-un pasaj.
Pasajul de sub girația de pe strada Frunzișului, cartierul Zorilor.
Ce mesaje a scris Mugurel pe clădirile, panourile și gardurile din Botoșani
- „Cetăţeni! Trebuie să fim conştienţi de rolul nostru în societate şi să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri ce se conturează la noi. În Polonia prietenă, oamenii au dobândit o libertate reală. Au sindicate libere, ‘Solidaritatea’ şi ‘Solidaritea rurală’. Acestea le reprezintă cu adevărat drepturile, chiar dacă au aceleaşi probleme alimentare ca şi noi”.
Fotografii din dosarul CNSAS/pressone.ro
- „Cetățeni! Țara noastră are o situație economică grea. Datoriile externe au atins 10.000.000.000 dolari, în timp ce în presă plouă cu ‘petale roz’. Nu mai putem îndura lipsurile şi mizeriile! Vrem renaşterea SLOMR, Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România!”.
- „Jos comunismul!”
- „Vrem respectarea tuturor drepturilor! Vrem libertate!”
- „Vrem sindicate libere!”
- „Vrem hrană și libertate!”
- „Vrem hrană, nu inechitate!”
- „Ne-am săturat de mizerie!”
- „Ne-am săturat să stăm la cozi interminabile!”
- „Ne-am săturat de stat la cozi imense! Nu mai putem accepta mizeriile şi nedreptăţile din ţara asta!”
- „Ne-am săturat de lipsuri! Vrem libertate!”
- „Vrem dreptate! Vrem libertate!”
Povestea tulburătoare a elevului-erou Mugurel Călinescu, scrisă de Viorel Ilișoi, poate fi citită pe site-ul PRESSONE, AICI, dar și AICI, sub semnătura lui Valentin Șchiopu.