Mori de râs. Directorii de școli au primit un test de clasa a treia

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1092 Vizualizări.  

Aveți încredere în directorii de școli? Dar în ministrul Sorin Câmpeanu, cel care a pus la cale concursurile pentru directori și directori adjuncți?

Directorii sunt cei care dau tonul în școli, cei care pot decide cum să facă educația mai atractivă, cum să recruteze profesori mai bine calificați, cum să îi ajute pe copii să nu care ghiozdane de zece kilograme, cum să capete competențe digitale pentru slujbele anului 2030. Din păcate, ce se observă în școlile de stat din România este că mulți directori dau un ton fals.

Zilele acestea se încheie cea de-a doua sesiune  a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Prima sesiune a fost în toamnă, locurile rămase vacante s-au ocupat acum.

Din jurii au făcut parte și politicieni, consilieri locali și județeni. Iată câteva observații din interior, făcute de Adriana Cristian, consilier local USR la Cluj-Napoca.

„Examenul de evaluare a competențelor digitale este o rușine pentru anul 2022. Subiectul acestui an a fost întocmirea unei cereri și trimiterea acesteia pe mail, redactarea unui excel și ordonarea alfabetică a acestuia. Acest subiect poate fi realizat de către un copil de gimnaziu – cum ar putea aceste abilități fi considerate abilități digitale în 2022 eu chiar nu înțeleg”, a scris Adriana Cristian pe Facebook. Parțial adevărat. Scrisoarea, felicitarea, invitația se studiază în clasa a treia, nu în gimnaziu! Culmea este că, potrivit consilierului USR, absolvirea testului de competență digitală este suficientă pentru obținerea notei de 7, cu care directorii pot rămâne în funcții.

Consilierul local mai spune că directorilor care nu se află la primul mandat nu li s-a cerut un raport de activitate. „Nu există punctaj pentru experiența anterioară sau competențele de comunicare. Pentru directorii ce vin pentru al doilea mandat nu există nicio întrebare legată de cât a reușit să îndeplinească din planul anterior cu care a candidat. Pe bune??”, a transmis Adriana Cristian, care a conchis: „C𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚̆ 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐫𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐨𝐤 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐚 𝐠𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐜𝐞𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬̦𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭̦𝐢. 𝐓𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞!”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.