Monumentele Clujului, de la Racoviță la soclul „Școlii Ardelene”. Țigănaș: „Să le uiți, să le ignori, să le pulverizezi este o greșeală”
Modernizarea străzilor din sudul centrului Clujului a scos la iveală multe orgolii și multe amintiri, mai ales după ce soclul grupului statuar „Școala Ardeleană” și bustul lui Emil Racoviță au fost eliminate.
Despre soclu s-a vorbit intens, dar și despre Racoviță, instalat în fața liceului care îi poartă numele. Secretarul Comisiei de monumente istorice, Virgil Pop, a explicat, într-o dezbatere, că acela este un bust de interior, amplasat fără autorizație în mijlocul străzii Kogălniceanu. Pe de altă parte, primarul Emil Boc a cerut reinstalarea monumentului până când în zonă va fi instalată o altă statuie a lui Emil Racoviță, de exterior.
- Dezbaterea civicilor: cu SOCLU sau fără? Sculptorul Liviu Mocan: „Soluția ne-o dă autorul însuși; lucrările aparțin limbajului vizual, pot fi «citite»”
- Aoleu! Arhitectul care a mutat grupul statuar “Școala ardeleană” și-ar putea pierde dreptul de semnătură + Emil Boc comandă o statuie nouă
În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș a vorbit despre simboluri, care nu pot fi eliminate odată ce s-au consacrat.
«Dacă a fost amplasat eronat, ar fi trebuit să dispară a doua săptămână. Chestiunea asta “cu autorizație/fără autorizație” este probabil autentică, nu am de unde să știu. Acum fac o glumă, hai să cerem Primăriei autorizația pentru monumentul lui Sf. Gheorghe sau pentru Matei Corvin, să vedem dacă o găsesc, iar dacă nu o găsesc să spunem “ce se întâmplă aici?”; nu-i așa. Nu autorizația mi se pare problema. Într-adevăr, și în opinia mea, bustul respectiv nu a fost amplasat adecvat (și subscriu la ce spunea domnul profesor Pop), dar a generat o problemă: a adus un simbol oportun (este lângă liceul “Racoviță”) în spațiul public, s-a consacrat acest simbol, iar în momentul în care s-a întâmplat acest lucru, indiferent dacă ne place sau nu ne place, lucrurile au devenit mult mai complicate. Timpul care a trecut peste un astfel de simbol îl consolidează, îl consacră și a-l elimina este un gest extrem de discutabil. În opinia mea, ceea ce a spus primarul, că bustul trebuie reamplasat până la lămurirea situației, este o soluție corectă», a spus Țigănaș.
Fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România a spus că situația este identică și în cazul statuii lui Avram Iancu. Da, Racoviță și Avram Iancu au locul lor, chiar dacă forma în care le este păstrată amintirea nu este cea mai fericită. Și că ei pot fi înlocuiți, nu eliminați. Referindu-se la monumente, Țigănaș a spus: „Să le uiți, să le ignori, să le pulverizezi este o greșeală”