Monumentele Clujului, de la Racoviță la soclul „Școlii Ardelene”. Țigănaș: „Să le uiți, să le ignori, să le pulverizezi este o greșeală”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     934 Vizualizări.  

Modernizarea străzilor din sudul centrului Clujului a scos la iveală multe orgolii și multe amintiri, mai ales după ce soclul  grupului statuar „Școala Ardeleană” și bustul lui Emil Racoviță au fost eliminate.

Despre soclu s-a vorbit intens, dar și despre Racoviță, instalat în fața liceului care îi poartă numele. Secretarul Comisiei de monumente istorice, Virgil Pop, a explicat, într-o dezbatere, că acela este un bust de interior, amplasat fără autorizație în mijlocul străzii Kogălniceanu. Pe de altă parte, primarul Emil Boc a cerut reinstalarea monumentului până când în zonă va fi instalată o altă statuie a lui Emil Racoviță, de exterior.

În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, arhitectul Șerban Țigănaș a vorbit despre simboluri, care nu pot fi eliminate odată ce s-au consacrat.

«Dacă a fost amplasat eronat, ar fi trebuit să dispară a doua săptămână. Chestiunea asta “cu autorizație/fără autorizație” este probabil autentică, nu am de unde să știu. Acum fac o glumă, hai să cerem Primăriei autorizația pentru monumentul lui Sf. Gheorghe sau pentru Matei Corvin, să vedem dacă o găsesc, iar dacă nu o găsesc să spunem “ce se întâmplă aici?”; nu-i așa. Nu autorizația mi se pare problema. Într-adevăr, și în opinia mea, bustul respectiv nu a fost amplasat adecvat (și subscriu la ce spunea domnul profesor Pop), dar a generat o problemă: a adus un simbol oportun (este lângă liceul “Racoviță”) în spațiul public, s-a consacrat acest simbol, iar în momentul în care s-a întâmplat acest lucru, indiferent dacă ne place sau nu ne place, lucrurile au devenit mult mai complicate. Timpul care a trecut peste un astfel de simbol îl consolidează, îl consacră și a-l elimina este un gest extrem de discutabil. În opinia mea, ceea ce a spus primarul, că bustul trebuie reamplasat până la lămurirea situației, este o soluție corectă», a spus Țigănaș.

Fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România a spus că situația este identică și în cazul statuii lui Avram Iancu. Da, Racoviță și Avram Iancu au locul lor, chiar dacă forma în care le este păstrată amintirea nu este cea mai fericită. Și că ei pot fi înlocuiți, nu eliminați. Referindu-se la monumente, Țigănaș a spus: „Să le uiți, să le ignori, să le pulverizezi este o greșeală”

Hai să nu mai fie tabu. Clujenii și-au spus părerea despre păstrarea/înlocuirea statuii lui Avram Iancu

Vedeți mai jos emisiunea Urbea9, cu Șerban Țigănaș:

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.