Momente jenante în ședința de urbanism: „Mă scuzați, dar așa sunt eu, mai prostalău!”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2640 Vizualizări.  

În ședința Comisiei de urbanism de joi, de la Consiliul Județean Cluj, a existat un moment cel puțin hilar. Sau jenant. Exasperat că nimic din ceea ce a prezentat în comisie n-a fost luat în calcul, un arhitect a răbufnit și a transmis un mesaj ironic către membrii CTATU:

„Mă scuzați, dar așa sunt eu, mai prostalău!”. Arhitectul nu s-a lăsat și, la finalul prezentării, când proiectul său a intrat deja la vot, i-a îndemnat pe urbaniștii de la județ să-l treacă: „Dați un vot favorabil!”, le-a transmis arhitectul. Din păcate pentru el, dar și pentru beneficiarul investiției, proiectul a fost respins.

Cele două parcele, care împreună au o formă rectangulară, sunt conturate cu culoarea albastră în această imagine. În dreapta ecranului (sus), Iustinian Orza; mai jos, Marius Ardelean. Sursa foto: Captură ședința CTATU 

Despre ce proiect a fost vorba

Arhitectul Marius Ardelean a venit în ședința de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) cu un proiect referitor la oportunitatea construirii unui mic ansamblu rezidențial în satul Vlaha, comuna Săvădisla.

Proiectul prevedea introducerea în intravilan a unei suprafețe de 2.185 de metri pătrați și alăturarea sa la o altă suprafață de 3.400 de metri pătrați, aflată în intravilan, în scopul edificării unui mic ansamblu rezidențial care să fie compus din cinci locuințe cuplate (foto jos), cu suprafețe de cel puțin 1.000 de metri pătrați fiecare.

Conform documentației prezentate în ședința CTATU de către arhitectul Marius Ardelean, amplasamentul propus se află la intrarea în satul Vlaha, dinspre Luna de Sus.

Nemulțumirea lui Iustinian Orza

Proiectul n-a fost pe placul arhitectului Iustinian Orza, care în ședința de joi a CTATU l-a înlocuit pe arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Orza n-a fost mulțumit de drumul propus de proiectant, care trecea pe lângă pârâul (valea) satului. El i-a recomandat o altă soluție, care să treacă pe lângă proiectul imobiliar propus, dar care să țină cont de o viitoare (presupusă) dezvoltare imobiliară în zonă. Adică un drum de pământ existent, cu o lățime de 3 metri. Și lărgilea lui, cu acordul proprietarilor.

Arhitectul Ardelean a replicat și a spus că beneficiarii investiției au renunțat la o fâșie de 7 metri din proprietatea sa pentru construirea unui drum de acces. Marius Ardelean n-a vrut nicicum să îmbrățișeze soluția văzută de Iustinian Orza, argumentând că vecinii beneficiarilor nu vor renunța nici în ruptul capului la vreun metru din proprietatea lor pentru realizarea drumului.

„E absolut imposibil! Ar trebui să iau acceptul de la vreo 30 de proprietari să cedeze teren. E imposibil. Nu vor ceda”, a explicat arhitectul Daniel Vanca. Acesta a mai spus că, înainte de a ajunge cu proiectul său în comisie, l-ar fi consultat pe arhitectul șef al județului, care i-ar fi transmis că e vorba de o soluție simplă și că n-ar avea de ce să-și facă probleme.

„Care e oportunitatea construirii acestui ansamblu rezidențial în Vlaha?”, l-a întrebat arhitectul Iustinian Orza.

„Cum care? E o zonă frumoasă și e posibil ca dezvoltarea aceasta să aducă altele după ea”, a replicat Marius Ardelean, adăugând că și administrația locală ar avea de câștigat din impozite și alte taxe.

Orza n-a fost mulțumit nici de drumul din interiorul proiectului care se înfunda la capăt și i-a recomandat o altă soluție care să traverseze parcela. „Peste tot în lume se fac proiecte cu drumuri înfundate”, a reclamat arhitectul Marius Ardelean.

Proiectantul: „Vă spun: e absolut imposibil!”

Discuția a revenit la drumul propus de Iustinian Orza și l-a nemulțumit pe proiectant. „Vă spun: e imposibil să-i înduplec pe oameni să cedeze din terenul lor. Absolut imposibil! Asta ar însemna să stau cu proiectul un an, doi, trei… Cine știe cât. Nu, nu. E imposibil”, a explicat, nemulțumit, Marius Ardelean. Iar remarca asta a repetat-o de câteva ori.

Dar nici Iustinian Orza nu și-a schimbat opinia și a explicat că e de datoria administrației publice (pe care el o reprezintă – n.r.) să se gândească la proiecte care vor veni în anii viitori. Asta nu l-a mulțumit pe proiectant, care a continuat să-și arate supărarea.

În discuții a intervenit arhitectul Radu Spânu, membru al Comisiei de urbanism și fost arhitect șef al județului Cluj. Acesta a fost de acord cu soluția propusă de Iustinian Orza și l-a îndemnat pe proiectant să o studieze. Atunci Ardelean a răbufnit.

„Mă scuzați, dar așa sunt eu, mai prostalău!”, a explodat proiectantul. Tensiunea s-a mai estompat pe finalul discuțiilor, când și arhitectul Marius Ardelean și-a dat seama că nu va avea câștig de cauză.

Cu toate astea, el nu s-a lăsat nici când proiectul său fost supus votului membrilor Comisiei de urbanism: „Dați un vot favorabil!”, le-a transmis el, mai în glumă, mai în serios.

Proiectul, însă, a fost respins cu cinci voturi. 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.