Moment istoric pentru clujeni: li se modifică operatorul de salubritate! Se schimbă și modalitatea de plată a serviciului

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     7955 Vizualizări.  

Cum spuneam AICI, s-a atribuit și ultima licitație pentru salubritate pe județul Cluj. Supercom, o companie din București, a câștigat tot județul. Vorbim despre cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și despre operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Pe lotul care cuprinde Cluj-Napoca a existat un concurent, Brantner, care a și contestat de două ori procedura; pe celelalte loturi, Supercom a licitat singur.

10

ani ar urma ca județul să aibă unul și același operator de salubritate, Supercom. Până acum, bucureștenii se ocupau doar de salubrizarea stradală (curățenie) pe partea de vest a Clujului, din Piața Avram Iancu până la capătul Mănășturului și Grigorescului.

Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care face parte Consiliul județean și primăriile.

Ce trebuie să înțeleagă clujenii. Că operatorul de salubritate li se va schimba; nu mâine, dar în cel mult șase luni. Localitățile unde contractele actuale expiră vor avea prioritate. La Cluj-Napoca, de exemplu, expiră în octombrie.

Noul operator vine cu pubele smart, care vor cântări gunoiul. Atenție, deci! Nu se va mai plăti la număr de persoane, ci la greutatea gunoiului menajer. Acest lucru este făcut pentru a-i determina pe clujeni să colecteze selectiv; hârtia, plasticul, deșeurile metalice se vor colecta separat; pentru acestea nu se va plăti, ci dimpotrivă, se vor încasa bani de către cetățeni. La ridicare, fiecare persoană sau asociație de locatari va primi un bon pe care se consemnează greutatea deșeului menajer ridicat.

Am discutat cu Alin Tișe, președintele Consiliului județean Cluj. “Voi lucra, în următoarele șase luni, pentru a optimiza sistemul de colectare a deșeurilor pas cu pas. Acolo unde trebuie explicat, să explicăm, acolo unde există reproșuri, să remediem. Eu cred că mecanismul poate merge «brici» și toată lumea va avea de câștigat. Sunt convins că, în timp, prețurile la colectare vor scădea. Este unul dintre dezideratele Consiliului județean”, a spus Tișe.

Un lucru important: contractele se vor semna de operatorul de salubritate direct cu cetățenii. Dar și primăriile au obligații.

Primarii de comune se tem că, în noile condiții, cetățenii vor alege să arunce gunoaiele pe câmp sau la râu. Președintele CJ spune că există o lege nouă, specială, care obligă administrațiile locale să plătească în locul cetățenilor care nu achită colectarea deșeurilor sau care nu își fac abonament la operator. Iar apoi trebuie să îi execute silit pe aceștia. Teoretic, asta obligă primarii să urmărească persoanele care aruncă deșeurile la întâmplare. Dacă veți vedea că devine un fenomen instalarea de camere video de supraveghere la marginea pădurilor și pe cursurile de apă, să știți că acesta este motivul.

Alin Tișe susține că își dorește ca, în cel mai scurt timp, să valorifice gunoiul menajer. “Există o tehnologie de ardere sau de descompunere celulară care transformă gunoiul în energie. Noi vom încerca să facem asta, fie prin operatorul celulei CMID, fie printr-o altă companie. Ar trebui să investească într-o făbricuță, care costă 30 de de milioane de euro sau mai mult, dar eu sunt convins că în trei ani făbricuța se va amortiza. Iar compania va plăti o redevență Consiliului județean. Nu doar că se vor elimina deșeurile din celula CMID, dar vom obține bani pentru județ”, a subliniat Tișe.

SMID – sistemul de management integrat al deșeurilor este un proiect vechi de 12 ani al Consiliului județean, a cărui finalizare s-a amânat uriaș de mult. Însă acum este gata. Inclusiv stația de sortare a deșeurilor a fost finalizată și se află în teste de zece zile. Urmează ca ea să fie recepționată oficial.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.