Mircea Geoană propune crearea unui coridor de dezvoltare între Cluj și Târgu Mureș, inspirat din modelul canadian

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     548 Vizualizări.  

Mircea Geoană, candidat independent la Președinția României, a lansat la Cluj ideea creării unui coridor de dezvoltare între Cluj și Târgu Mureș, inspirat dintr-un model de succes implementat în Canada. Această inițiativă, a explicat Geoană, ar stimula educația, cercetarea, dezvoltarea și inovarea, având potențialul de a transforma această regiune într-un centru de excelență.

„Aș face o invitație către acest ecosistem foarte interesant de la Cluj să venim cu o chestiune care să ne facă să fim foarte buni la ceva”, a declarat Geoană în cadrul evenimentului „Tech Talk Live: Viitorul începe azi – Întrebări și răspunsuri despre R&D și tehnologii de ultimă oră”, organizat de Mișcarea „România Renaște!” la Cluj.

Inspirat de modelul canadian dintre Toronto și Waterloo, Geoană a explicat cum un astfel de coridor poate impulsiona dezvoltarea regională: „Ei au creat între cele două orașe un fel de coridor de educație, cercetare, dezvoltare și inovare. Este mai puțin cunoscut decât Silicon Valley și Boston, dar pe biotehnologie este al treilea cel mai irigat cu capital privat ecosistem din lume.”

Un punct central al propunerii sale este învățământul dual, extins și la nivel universitar: „Nu doar licee duale, dar au și învățământul superior. Eu aș vedea un coridor Cluj-Târgu-Mureș. Efectiv, creat condiții pentru a putea învăța cu alt mare oraș universitar.”

Geoană consideră că investițiile în infrastructură, precum și posibile facilități fiscale pentru companii, ar putea stimula acest proiect: „Acesta ar fi un proiect în care să investim și în infrastructuri, să creăm poate înlesniri fiscale pentru companii, care să se așeze pe acest coridor.”

În final, el a sugerat că acest model de dezvoltare radial ar putea fi extins și spre alte orașe din regiune: „Poate să fie și către Bistrița, poate să fie și către Zalăul. Eu aș vedea acest model radial de dezvoltare ca fiind o cale de urmat.”

Geoană a subliniat că, pe lângă infrastructura fizică, crearea unui astfel de coridor ar contribui la transformarea regiunii într-un hub educațional și de cercetare de prim rang în Europa.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.