Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Clujul este printre județele campioane din România”. Impresionat de un caz din Măguri Răcătău
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost prezent, sâmbătă, într-o vizită de lucru în județul Cluj.
Sebastian Burduja a explicat că a venit la Cluj pentru a aborda o problemă pe care o are România: gospodăriile fără energie electrică. În județul Cluj, conform datelor prezentate de ministrul Energiei, ar fi doar 94 de astfel de cazuri. Din acestea, au mai rămas 88 de gospodării, deoarece șase dintre ele – patru în comuna Măguri Răcătău și două în comuna Gilău – au fost racordate în acest weekend la energia electrică, datorită unui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice.
Este vorba despre un proiect derulat de minister, în colaborare cu Asociația Energie Inteligentă. La nivelul întregii țări, ar exista 5.500 de gospodării fără curent electric, conform datelor trimise de primării către Ministerul Energiei. Alături de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, Burduja a susținut o conferință de presă la sediul forului administrativ.
„Am venit în județul Cluj pentru a aborda o problemă pe care o are România, și anume gospodăriile care nu au energie electrică. Avem un parteneriat cu Asociația Energie Inteligentă care derulează programe în care merg la casele izolate și montează panouri fotovoltaice și un sistem de stocare în baterii. Un astfel de sistem care include instalații, prize și întrerupătoare înseamnă o investiție de 4.000 de euro”, a declarat Sebastian Burduja.
„O investiție de 4.000 de euro schimbă viața unui om, viața unui copil care învață la lumina lumânării”.
Sebastian Burduja, 9 noiembrie 2024, Cluj-Napoca
„Toate acestea au fost făcute cu ajutorul Consiliului Județean Cluj. În țară sunt aproximativ 5.500 de gospodării în această situație. Județul Cluj este printre județele campioane din România. La nivelul Ministerului Energiei, programele și proiectele depuse de județul Cluj depășesc 2,2 miliarde de lei. Acoperă toată gama de investiții. Asta înseamnă locuri de muncă și un trai mai bun aici. Sunt 193 de milioane de lei proiecte în producția de energie verde, contracte semnate, proiecte în implementare. Sunt 13 proiecte, investiția 1 din PNRR. Mai sunt alte proiecte în zona de termoficare, adică aproximativ 353 de milioane de lei pentru reabilitarea rețelei electrice în municipiul Cluj-Napoca. Mai sunt proiecte depuse și în evaluare astăzi de încă 130 de milioane de lei, tot pe partea de termoficare. Mai sunt și alte proiecte de autoconsum, acestea sunt UAT-uri din județ care își instalează parcuri solare și astfel își reduc factura la iluminat public. Sunt 41 de proiecte depuse, astfel că județul Cluj este printre primele, dacă nu chiar primul din țară. Dintre acestea, cel mai important este la Florești, un proiect de 1,3 MW (mega watt). În total, sunt 24 MW. Vor fi la final 40 de primării din județul Cluj care vor avea instalate panouri solare”, a mai spus oficialul de la Ministerul Energiei.
Ministrul Energiei, impresionat de cazul unei familii dintr-un cătun clujean, care locuia în casă împreună cu văcuțele din gospodărie
Sebastian Burduja a mai spus că s-a declarat impresionat de cazul unei familii dintr-un cătun din comuna Măguri Răcătău, pe care a vizitat-o personal. Gospodăria respectivă n-a avut niciodată curent electric, iar acum, datorită acestui proiect, a primit … lumină.
„Familia respectivă are o fetiță care merge pe jos la școală în fiecare zi, prin pădure. Cu greutăți. Au două camere în căsuța lor, într-o cameră dormeau ei și în cealaltă cameră erau două vaci, pe care le țineau în casă pentru că vine lupul, vine ursul. Nu pot risca să-și piardă văcuțele. Oamenii n-au unde să se mute, acolo au pământ. Pentru ei, când li s-a aprins becul în casa lor, efectiv li s-a schimbat viața. Nu credeau vreodată că vor avea electricitate. Aveau și un mic televizor pentru fetiță, își încărcau telefonul, lucruri care, pentru noi, sunt parte din normalitate. Și le luăm de bune. Avem televizor, mașină de spălat, frigider, fon. Acolo nu este așa ușor, dar au de acum o viață puțin mai bună”, a mai spus Sebastian Burduja.
Panourile fotovoltaice pentru cele șase case din satele Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău și Someșul Cald, comuna Gilău, au fost instalate în cadrul proiectului „Energie pentru viață”. La trei locații, materialele și echipamentele au fost transportate cu mașina, până unde s-a putut merge, iar de acolo cu spatele de oameni din Asociația Energie Inteligentă. Sistemul complet de panouri are o greutate de aproape 300 de kilograme.
Programul de electrificare pe țară este prezumat să se încheie în 25 septembrie 2025.