Ministrul Educației și Cercetării, clujeanul Daniel David, pledează pentru eliminarea olimpiadelor și concursurilor școlare naționale pentru clasele I-IV

Autor  admin   în       7 ore în urmã     262 Vizualizări.  

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decis prin ordin de ministru să nu organizeze olimpiade și concursuri școlare naționale pentru clasele I-IV în 2025, potrivit edupedu.ro. Ministrul Daniel David a explicat decizia prin necesitatea de a pune accent pe dezvoltarea elementelor de bază ale competențelor-cheie în ciclul primar, subliniind importanța ca acest proces să se desfășoare în ritmul fiecărui copil.

El a atras atenția că dacă aceste fundații nu sunt consolidate, întreg parcursul educațional al elevilor poate fi afectat.

„Acest lucru (excluderea elevilor de clasele primare de la competițiile școlare naționale – n.r.) este acum asumat mai ferm de mine deoarece: a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a”, scrie ministrul Educației și Cercetării în poziția sa.

Potrivit demnitarului, această abordare riscă să distorsioneze procesul educațional, reducând atenția acordată cooperării și lucrului în echipă, aspecte esențiale în această etapă de formare. În plus, el a avertizat că o astfel de competiție poate stimula dezvoltarea unei industrii a meditațiilor și poate genera presiuni inutile asupra copiilor, ceea ce afectează atât stima de sine, cât și încrederea în propriile capacități.

Daniel David este profesor universitar psiholog, rector suspendat pe durata mandatului de ministru al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

David a mai subliniat că, la nivel european, astfel de olimpiade organizate în ciclul primar nu reprezintă o practică generalizată și că experiențele internaționale indică faptul că o competiție mai bine calibrată ar trebui introdusă la vârste mai mari, după ce bazele competențelor-cheie au fost bine stabilite. „Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene”, a explicat ministrul Educației.

Chiar dacă Ministerul nu va organiza astfel de competiții, școlile rămân libere să inițieze concursuri locale sau regionale, cu acordul părinților, atâta timp cât acestea sunt congruente cu politicile generale ale ministerului, mai spune David. În același timp, evaluările obligatorii de la clasele a II-a și a IV-a sunt considerate instrumente esențiale pentru monitorizarea progresului elevilor și personalizarea procesului de învățare, fiind o alternativă mai potrivită la olimpiadele timpurii.

Citește tot articolul, aici.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.