Ministru incompetent, șef de consiliu județean disperat. Vrea să vândă imobile publice ca să construiască spitale
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, poate fi dat, fără emoții, ca model de incompetență. Nu trebuie să ne ferim de cuvinte, realitatea este evidentă. Dacă românii vor să arate cu degetul eșecurile Guvernului și faptul că politicul ucide, uite unul dintre motivele incontestabile. S-a tot vorbit despre miniștri slabi la Sănătate, dar ăsta îi întrece pe toți.
Să vă explic. În urmă cu vreun an, Rafila a anunțat public lista celor 27 de spitale care urmează să fie construite din Planul național de redresare și reziliență. S-a analizat și s-a replicat imediat că unele dintre acestea nu au nici măcar un studiu de fezabilitate finalizat. Însă nu te poți pune cu ministerul, decizia a fost menținută.
Culmea era că, la Cluj, existau două spitale nu doar cu un studiu de fezabilitate deja realizat, ci și cu proiect tehnic, ba chiar cu autorizație de construire. Altfel spus, se puteau apuca de lucru imediat. Vorbim despre două proiecte născute în urma unor concursuri de soluții, spitalul pediatric monobloc din Borhanci și centrul multi-organ de transplant de pe strada Victor Babeș.
Ok, poate că prioritare erau altele decât cele din Cluj, din punct de vedere strategic. Numai că, săptămâna aceasta, ministrul Rafila a ieșit și a spus că se elimină șase dintre cele 27 de spitale, pentru că „au alergat mai încet”. Băi frate, nu au alergat deloc, erau în lacrimi la start.
Rafila e cel care a ignorat raportul Băncii Mondiale din 2022, care atrăgea atenția că există „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR din cauza întârzierilor. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire. Nici măcar în fața acelui raport oficial, Rafila nu a accelerat pregătirea proiectelor, astfel încât și cele șase spitale să fie gata până la termenul-limită.
Din punct de vedere politic, omul care anunțat și susținut proiectele din Borhanci și de pe Babeș, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a căzut între scaune. Vin alegerile, iar el va trebui să dea socoteală pentru incompetența ministrului. Chestionat de Media9, Tișe a spus că nu renunță la cele două proiecte, chiar dacă va trebui să vândă la schimb un imobil din patrimoniul județului.
„Încercam alte finanțări publice sau europene (Banca Europeană de Investiții sau Programul Operațional Sănătate). Până la urmă, vom obține aceste finanțări sau vom valorifica ceva din patrimoniul județului (clădiri sau terenuri)”, a spus Tișe.