„Mini-Carrefour” respins. Va trebui să suplimenteze parcările și să poată colecta apele pluviale
Magazinul propus pe o suprafață de aproape 1.500 de metri pătrați a fost respins în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 7 martie, de la Consiliul Județean Cluj. Motivele vi le spunem mai jos.
Marketul respectiv urma să fie construit în satul Popești, comuna Baciu, nr. 2A. Proiectul se află în etapa elaborării planului urbanistic de detaliu (PUD) și a fost prezentat în ședința CTATU de către arh. Dorin Mihalca (foto jos), reprezentantul proiectantului.
1.447
de metri pătrați este suprafața pe care se dorește construirea acestui magazin.
Potrivit documentației prezentate, parcela este situată în intravilanul localității Popești, având o suprafață de 1.447 mp, terenul fiind liber de construcții. Se dorește construirea unui imobil pentru magazin/market, „un mini Carrefour”, cum s-a exprimat arh. Dorin Mihalca, având un regim de înălțime de P (parter) + Ep (etaj parțial), amenajări exterioare, acces, împrejmuire, racorduri și branșamente la utilități.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a remarcat că magazinul ar urma să fie construit pe un teren în pantă. Și, din acest motiv, l-a întrebat pe proiectant unde se adună apa în urma unei ploi zdravene. Arh. Mihalca n-a figurat pe planșe realizarea unor rigole, dar a spus că le va trece.
Arh. Vlad Negru, care face parte din Comisia tehnică de urbanism, a spus că proiectul are nevoie de un colector de ape pluviale, altfel degeaba se fac rigolele. Proiectantul a fost de acord și cu această propunere.
Arhitectul șef al județului n-a fost de acord cu parcările propuse în proiect (în partea stângă a magazinului – n.r.) și a recomandat să fie realizate aproximativ 10 locuri la subsolul imobilului. Proiectantul a spus că, în această situație, costurile investiției ar crește cu mult față de cele inițiale, dar că va discuta cu proprietarul terenului.
Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la Consiliul Județean, a propus un „aviz nefavorabil” și revenirea într-o altă ședință cu planșele modificate potrivit recomandărilor venite din parte specialiștilor în urbanism. Proiectul a fost respins cu 6 voturi.
Ce se vrea cu acest proiect
Zona reglementată prin PUD este constituită dintr-o singură parcelă cu suprafața de 1.447 mp, proprietatea fiind deținută de Silviu Răzvan Cătană. Destinația actuală a terenului este „neproductiv” – 1.394 mp, respectiv „pășune” – 53 mp. Se propune schimbarea categoriei de folosință în „curți construcții”. Accesul pe parcelă se face pe latura vestică, din drumul comunal DC142B.
Vecinatăți:
- Nord: proprietate privată cu locuința amplasată la distanță mai mare de 60 m de imobilul propus;
- Est: proprietate privată, teren agricol, extravilan;
- Sud: proprietate privată cu locuința amplasata la distanța mai mare de 60 m de imobilul propus;
- Vest: drum comunal DC142B, urmat de proprietăți private cu locuințe.
Obiectivul ar urma să fie racordat la toate rețelele edilitare existente în zonă: rețea de apă, rețea electrică și de gaz. Canalizarea se va rezolva prin intermediul unui bazin vidanjabil etanș.
Proiectul a fost realizat de biroul Progis Consulting s.r.l. Gilău.
Sursa foto & randări: Progis Consulting