Minciuna Clujului. Arhitect: „Trăim într-o sărăcie generalizată, în timp ce ne mândrim că stăm într-un oraș frumos”
Cunoscutul arhitect clujean Eugen Pănescu, de la Planwerk (știți: modernizarea Pieței Unirii, a Pieței Lucian Blaga, planul urbanistic general al Clujului etc), a acordat un interviu publicației Scena9 (AICI). Pănescu vorbește despre Cluj ca despre un oraș care s-a dezvoltat, dar în care oamenii au ajuns să plătească prea mult pentru locuire.
„Clujul a făcut salturi mari economice și demografice. Iar asta bineînțeles că a dus la o atractivitate mai mare, dar și la o creștere de prețuri care nu poate fi susținută. Și din cauza asta, o foarte mare parte a populației trăiește sub pragul sărăciei, având în vedere ce procent din venitul lor lunar cheltuie pe locuințe. Există o clasă de mijloc care lucrează în special în servicii, în mediul universitar, care ajunge să plătească spre 60% din venitul familiei pe locuire. Și asta era înainte de scumpiri, înainte de război, înainte de pandemie. Practic, trăim într-o sărăcie generalizată, în timp ce ne mândrim că stăm într-un oraș frumos și dinamic. Și e o minciună pe care ne-o spunem singuri. Și pe care o și ascultăm din diverse surse publice.
Oamenii sunt în general optimiști și naivi. Și lipsiți de empatie, așa cum ziceam înainte, și de orice fel de unitate. Și lipsiți de sprijinul autorităților când vine vorba de probleme structurale: se vopsesc bordurile în cartier, se asfaltează, se dărâmă garaje, se fac parcări — ajută mult și asta. Vedem orașe curate, îmbunătățite puțin. Dar problemele structurale nu sunt atacate deloc, nici la nivel național”, se arată în articolul realizat de Vlad Odobescu.