Mihai Goțiu, despre scandalul iscat de ministrul Mediului: „Dacă vorbim de 500 de urși împușcați pe an, în 16 ani nu vom mai avea urși în România”
Activistul de mediu Mihai Goțiu, fost senator USR Cluj, afirmă că România va rămâne fără urși în 16 ani, dacă 500 de exemplare vor fi împușcate anual. Declarația sa vine ca urmare a intervenției ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care a anunțat, marți, la Digi24, că va propune majorarea cotei de recoltare, de la circa 200 la 500, după moartea unei fete de 19 ani, atacată de un urs în munții Bucegi.
Articolul despre această tragedie este mai jos:
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor propune eutanasierea a 500 de urși după ce o adolescentă de 19 ani a fost omorâtă de un urs pe Jepii Mici din Munții Bucegi.
Mihai Goțiu a declarat, joi, la RFI, că împușcarea urșilor nu va rezolva această problemă.
„Ar trebui să facem un calcul, până la urmă. Dacă dorim, într-adevăr, să exterminăm urșii din România, atunci s-o spunem direct și franc, pentru că dacă vorbim de 500 de urși împușcați pe an, la o populație de 8.000, să zicem, cifra asta avansată de autorități, în 16 ani nu vom mai avea urși în România”, a declarat Mihai Goțiu.
Activistul de mediu a criticat și lipsa de implicare a autorităților în gestionarea populației de urși din România.
„Este o lipsă totală de măsuri pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung și aici mă refer la conservarea habitatelor ursului”, a mai declarat fostul parlamentar clujean.
Mihai Goțiu a mai cerut și amendarea turiștilor care-și fac selfie cu urșii pe Transfăgărășan.
DECLARAȚIE
„Este o mizerie totală. De o lună, Marcel Ciolacu dă ordonanțe de urgență la foc automat. Acum, pentru asta vrea lege prin Parlament, să abată atenția de la incompetența guvernului în gestionarea situației. ‘Soluția’ împușcării urșilor la întâmplare e la fel de ‘eficientă’ ca ridicarea permiselor de conducere la întâmplare. Nu vor fi mai puțini șoferi ‘fumați’ pe drumuri dacă le iei carnetul unora care au luat un nurofen, la fel cum n-or să fie mai puține atacuri ale urșilor dacă îi împuști pe unii care n-au nicio treabă cu asta. Ideea că stabilești ‘zone de risc’ peste noapte înseamnă că ori știai care sunt, dar n-ai făcut nimic până acum, ori nu știi și n-ai cum să le stabilești din pix, de pe o zi pe alta, după cum îți șoptesc la ureche niște vânători cu vise umede”.
Mihai Goțiu, fost senator USR Cluj, declarație pentru Media9.
Acesta mai arată că ordinul fostului ministru al Mediului, Tanczos Barna, care prevedea uciderea a 481 de urși anual, viza o cotă de prevenție de 426 de urși, căreia i se adăuga o cotă de intervenție de 55 de exemplare. Cota de prevenție reprezenta, practic, împușcarea la întâmplare a urșilor, în vreme ce cota de intervenție e legată de urșii semnalați în preajma localităților, cu potențial de pericol pentru oameni și bunurile lor, potrivit celor declarate de fostul parlamentar clujean.
Mihai Goțiu: „Guvernul vrea doar să se folosească de momentul emoțional creat de tragedia morții tinerei în Munții Bucegi”
„Ordinul n-a fost avizat de Academia Română, care a propus o cotă anuală de 220 de urși, din care 80 cota de intervenție (urși cu potențial periculos), respectiv 140 cota de urși împușcați la întâmplare – adică cei vizați, de fapt, de afacerile vânătorești. Chiar dacă este mai mică per ansamblu, cifra avizată de Academia Română e mai mare în ceea ce privește urșii cu potențial periculos. Faptul că se dorește revenirea la o cifră mai mare de urși vânați pentru bani și una mai mică pentru urși cu potențial periculos arată că Guvernul vrea doar să se folosească de momentul emoțional creat de tragedia morții tinerei turiste pentru a favoriza afacerile vânătorești, nu rezolvarea problemei reale”, a explicat, pentru Media9, fostul senator USR Cluj.
Mai mult, Mihai Goțiu a mai aratăt că, pe termen mediu și lung, rezolvarea conflictelor dintre urși și oameni ține de respectarea angajamentelor internaționale pe care România și le-a asumat în ceea ce privește protecția mediului. Acesta a mai spus că, până în 2030, trebuie să ajungem la o suprafață de 10% cu protecție strictă și integrală din suprafața țării, în condițiile în care acum avem undeva pe la 2-3%.
„Aceste zone sunt, practic, cele de sălbăticie, care ar reprezenta, printre altele, și habitatul urșilor. Obiectivul de 30% de arii naturale protejate, din care o treime (10%) cu protecție strictă și integrală a fost asumat de România prin semnarea Convenției ONU pentru Biodiversitate Kunming – Montreal, precum și de către Uniunea Europeană. Aceste obiective nu vizează salvarea urșilor și/sau a altor specii ci, în primul rând, specia numită homo-sapiens”, a mai transmis Mihai Goțiu.
Toate declarațiile despre acest subiect pot fi asculate AICI.
Mihai Goțiu, scurt CV
Mihai Goțiu (49 de ani), jurnalist și scriitor, a fost, în perioada 2016 – 2020, senator în Parlamentul României din partea USR Cluj. Activitatea lui parlamentară a fost marcată, preponderent, de acțiuni care vizează protecția mediului. În prezent, Mihai Goțiu trăiește la Cluj și este membru simplu în USR, continuându-și activitatea civică în domeniul protecției mediului. De asemenea, în 2020 a început o cercetare doctorală cu tema „Jurnalism și comunicare de mediu în era digitală”, la UBB Cluj (ajunsă în faza pregătirii susținerii), inițiind și primele cursuri la nivel universitar din România în aceste domenii (de specializare în jurnalism, respectiv comunicare de mediu), la UBB Cluj și Universitatea București. Are o fetiță, Stela, de 4 ani și jumătate.
—————————————————————————————————————————————–