Mihai Goțiu atrage atenția asupra distrugerii râului Someșu Rece: „Vor să-l bage pe țeavă”

Autor  admin   în       3 years în urmã     1534 Vizualizări.  

Fostul senator USR Cluj, Mihai Goțiu, semnalează într-o postare pe Facebook că în zona protejată a râului Someșu Rece a găsit „țevoaie” și consideră că, după doi ani și jumătate de stopare a lucrărilor, se încearcă reînceperea lor. 

Ce reclamă fostul parlamentar clujean

„S-a reluat proiectul băgării pe țeavă a Someșului Rece, blocat în urmă cu doi ani și jumătate în urma protestelor civice! Îi lăsăm? Câte șmecherii, abuzuri și ilegalități (inclusiv cu iz penal) stau în spatele distrugerii unuia dintre cele mai îndrăgite râuri de munte din România!
Istoria captării Someșului Rece și a băgării lui pe țeavă, în una dintre cele mai spectaculoase zone a râului, renumită pentru bogăția ei în păstrăv, cuprinsă într-o arie protejată (sit Natura 2000) și unde a fost semnalată existența vidrei, a început în urmă cu mai bine de un deceniu, prin 2008.

Protestul de la munte

În martie 2019, după un protest chiar în zona montană, la care au participat cetățeni din mai multe județe, precum și a unor anchete oficiale inițiate la solicitarea mea, aberația părea să fie stopată.
Ei bine, după semnalele pe care le-am primit în ultimele zile, se pare că ”băieții deștepți” și susținătorii lor politici așteptau doar un moment de neatenție civică, pentru a relua ideea băgării pe țeavă a Someșului Rece, exact în zona lui protejată!
Voi reveni cât de repede pot cu alte detalii, pregătiți-vă bocancii și hainele de munte! Până atunci, o scurtă recapitulare a faptelor”, a transmis fostul senator USR Cluj, Mihai Goțiu.
Intră pe acest link și citește proiectul „salbei” de microhidrocentrale din zona protejată a Someșului Rece.
Mihai Goțiu: „Imagini de la protestul din 30 martie 2019. N-am găsit vreo urmă a reluării <lucrărilor>, doar câteva <țevoaie>, abandonate de dinainte de 2015.
E suficient să vedeți dimensiunile țevilor, ca să înțelegeți oroarea și distrugerile pentru mediu pe care le-ar provoca proiectul – prin așa ceva s-ar putea acapara (pentru uzul și conturile proprii ale <băieților deștepți>), deodată, două-trei râuri cu debitul Someșului Rece în zona respectivă.
Ce mai contează peștii, vidrele și întreg habitatul zonei care depinde de râul ăsta, să curgă banul, nu viața!”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.