Mihai Curteanu: România sub cod roșu. Orașele trebuie transformate din munți de beton în insule verzi

Autor  admin   în       2 years în urmã     1568 Vizualizări.  

În ultimele zile, România s-a aflat sub cod roșu de caniculă, iar în marile aglomerări urbane am simțit fiecare din plin, pe propria piele, efectele negative ale caniculei. Ce e de făcut în afară de a oferi apă gratis pentru cetățeni? Trebuie să gândim pe termen lung, mai ales că specialiștii ne anunță că verile vor fi tot mai toride. Iar aici intervine rolul vegetației în oraș.

În interiorul orașului, senzația de confort este determinată atât de rezol­vările urbanistice și de arhitectură, cât și de o serie de condiții de mediu, par example radiația solară, temperatu­ra aerului, vântul, umiditatea, radiația cu lungimi mari de unda și precipitațiile. Vegetația din marile aglomerări urbane modifică, prin simpla ei prezență, toți acești factori, influențând considerabil regimul termic din orașe, asigurând umbră și protec­ție impotriva vântului, reglând umiditatea, îmbunătățind cu alte cuvinte întreg microclima­tul.

În oraș există condiții grele de temperatură din cauza acțiunii directe a razelor de soare și energiei radiante provenite de la zidăria construcțiilor și de la pavajul străzilor. Influența răcoritoare a plantațiilor se datorează faptului că ele constituie un adăpost împotriva razelor solare. Energia radiantă din oraș dispare în interiorul masivului plantat, unde temperatura este mai scazută cu până la 5°C față de restul așezării (diferență rezultată în urma studiilor de specialitate efectuate în timp de mai multe grupuri de experți). Și este o diferență semnificativă din punct de vedere fiziologic.

Vegetația care acumulează caldura solară se opune ca solul să fie supraîncălzit în perioadele de caniculă. Intensitatea radiației solare totale în teritoriul urban lipsit de vegetație atinge, într-o zi însorită, în medie, 0,58 cal/cm2/min, în timp ce într-o zonă plantată este de numai 0,12 cal/cm2/min, o diferență destul de mare chiar și pentru ochii unui novice.

Ei bine, câteva dintre soluții ar putea fi micșorarea suprafețelor radiante din oraș prin învăluirea construcțiilor cu plante, prin plantarea străzilor cu diferite tipuri de vegetație și realizarea grădinilor de fațadă, toate acestea fiind concepte și soluții uzitate de către alții, care deja se bucură de efectele pozitive.

Cred că trebuie să ne regândim orașele, care pot fi și trebuie transformate din munți de beton în adevărate insule verzi.

Mihai CURTEANU

Absolvent de drept, analist politic, participant activ la viața politică autohtonă, Mihai Curteanu s-a alăturat echipei Media9 pentru a susține și a promova o percepție realistă asupra evenimentelor politice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.