Mihai Curteanu: Metropola Cluj. Municipiul este obligat să absoarbă comunele limitrofe
Astăzi, localitățile mici trec printr-un proces de depopulare, deoarece orașele-magnet atrag populația tânără. Oamenii se duc către o viață mai bună, către slujbe mai bine plătite. Dacă nu “afară”, atunci în municipiile mari. Un astfel de exemplu este și Cluj-Napoca, care a devenit un magnet pentru întreaga regiune; dar ce zic pentru regiune, mai corect e pentru întreaga țară.
Datorită creșterii sale economice și a faptului că a devenit un centru important de business, a faptului că este centru universitar, dar și unul de sănătate, prin clinicile sale, Clujul determină mulți oameni să vină și să rămână aici.
Nu e de mirare că observăm o creștere exponențială a numărului de locuitori în Cluj-Napoca, dar și în comunele limitrofe, care au devenit dormitoarele orașului-mamă. Creșterea numărului de locuitori ridică noi și noi provocări administrațiilor publice locale, care nu erau și nu sunt pregătite pentru a face față.
Singura soluție logică, normală, ar fi absorbția acestor comune de către orașul-mamă, care poate crea o strategie de dezvoltare unitară, în așa fel încât întreaga zonă să funcționeze după o strategie comună totul în beneficiul populației.
Din nefericire, locuitorii zonei metropolitane suferă, pentru că primăriile nu s-au putut mișca la fel de repede cum a crescut populația. De aceea, avem parte în aceste zone de o dezvoltare imobiliară haotică, unde lipsa infrastructurii coerente și bine gândite creează grave deservicii, unde lipsa creșelor, grădinițelor școlilor care să deservească populația creează probleme mari locuitorilor și din nefericire lipsurile sunt mai multe.
Toate acestea sunt efectele lipsei unei strategii unitare. Ne convine sau nu, aceasta este direcția naturală de dezvoltare a Clujului, a cărui următor pas trebuie să fie, fără doar și poate, statutul de metropolă.
Pot să înțeleg și pozițiile unor edili care nu susțin neapărat această idee. Putem presupune că unii o fac din interes personal, acela de a nu își pierde poziția. De cealaltă parte, avem un edil care nu se grăbește să treacă în ograda lui administrativă și problemele altor zone ceea ce e uman de înțeles. Ieri, într-o conferință de presă, Emil Boc a fost întrebat dacă ar dori ca Floreștiul să fie alipit Clujului și a răspuns sec: “Nu”.
Cu toate acestea, direcția este una clară. Că vrem să acceptăm sau nu, se va întâmpla mai repede sau mai târziu, doar costurile fiind altele. Și aici mă refer la problemele care se vor acutizat și vor necesita în viitor costuri financiare și de timp mult mai mari pentru a putea fi rezolvate.
Pentru moment, să sperăm că vom avea parte de cerebralitate administrativă și de o strategie comună a întregii zone metropolitane, care să poată imprima o dezvoltare coerentă și durabilă a întregii zone pentru a funcționa ca o reală metropolă.
Mihai CURTEANU
Absolvent de drept, analist politic, participant activ la viața politică autohtonă, Mihai Curteanu s-a alăturat echipei Media9 pentru a susține și a promova o percepție realistă asupra evenimentelor politice.